Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preti nam nestašica lekova

    Ukoliko državne apoteke ne budu izuzete iz procesa javnih nabavki lekova, preti nam nestašica lekova, kaže direktorka Apoteke "Beograd" Dragana Simić.

    Pored toga, moguće je i zatvaranje pojedinih državnih prigradskih apoteka, navodi Simić.

    Ona objašnjava da će državne apoteke biti u neravnopravnom položaju u odnosu na privatne, jer kada RFZO uvede nove lekove na pozitivnu listu, ta odredba počinje da se primenjuje osam dana od objavljivanja u službenom glasniku.

     

    "Ne postoji tenderski postupak koji traje osam dana. Mi u tih osam dana treba da izmenimo finansijski plan, plan javnih nabavki, da prođe upravni odbor i to sve traje. To znači da državne apoteke neće moći da imaju taj lek kada i privatne apoteke", naglasila je Simićeva.

    Ona je objasnila da će se po Zakonu o javnim nabavkama, koji je danas stupio na snagu, tender sprovoditi na generički naziv leka, koji proizvodi pet-šest domaćih i stranih proizvođača sa isto toliko različitih zaštićenih naziva.

     

    "Državne apoteke će putem tendera moći da nabave generički lek od samo jednog proizvođača, dok će privatnici moći da imaju isti generički lek od svih proizvođača", rekla je ona.

    Objašnjavajući kako sada funkcioniše izdavanje lekova na recept, ona je naglasila da su apotekari dužni da izdaju lek koji je lekar propisao na lekarskom receptu i da ne mogu da izdaju lek nekog drugog proizvođača, osim ako nije nestašica.

     

    Ona je dodala da državne apoteke već pola godine ukazuju na ovaj problem i da su tražili da budu na spisku naručilaca koji su izuzeti od primene Zakona o javnim nabavkama, dok ne počne centralizovana javna nabavka.

    "Ukoliko državne apoteke ne budu izuzete iz postupka javnih nabavki, bićemo u neravnopravnom položaju i prinuđeni da zatvaramo apoteke u prigradskim naseljima", zaključila je Simićeva.

     

    Zakonom o javnim nabavkama, koji je počeo danas da se primenjuje, obuhvaćene su državne apoteke koje lekove moraju da nabavljaju putem tendera, dok privatne apoteke lekove nabavljaju slobodno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE