Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Više od trećine odraslih u svetu pati od hipertenzije

    Više od trećine odraslih u svetu pati od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije), preneli su francuski mediji. Radi se o procentu koji se povećava sa godištem, tako da iznosi 10 odsto među populacijom stanovništva starosti između 20 i 39 godina, a 50 odsto među onima starosti od 50 do 59 godina.

    Najveći procenat među odraslima primećen je u nekim afričkim zemljama sa slabim prihodima gde često premašuje 40 osto, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

    Osim toga, radi se o oboljenju koje je uzrok skoro polovine smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarima i srčanim oboljenjima.

    Mnogi ljudi ne znaju da imaju visok krvni pritisak, jer se radi o "podmukloj", odnosno "tihoj" bolesti koja nema uvek određene simptome.

    SZO, međutim, poseća povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja 7. aprila koji će biti posvećen hipertenziji, da se visok krvni pritisak može izbeći i lečiti. Tako je u nekim razvijenim zemljama, zahvaljujući intenzivnim naporima na prevenciji i lečenju hipertenzije, došlo do smanjenja smrtnosti izazvane tim oboljenjem.

    Oboljenje se, međutim, kako je istakla SZO, može sprečiti smanjenjem konzumiranja soli i uravnoteženom ishranom, ali i izbegavanjem konzumiranja alkohola i duvana i redovnom fizičkom aktivnošću. Zato će uskoro biti pokrenuta kampanja čiji je cilj da se javnost upozori na uzroke i posledice hipertenzije i podstaknu odrasli da redovno mere krvni pritisak.

    U zemljama u razvoju, veliki broj osoba sa visokim krvnim pritiskom nije dijagnostikovan i nisu pod terapijom koja bi mogla da smanji u velikoj meri opasnost od smrtnosti ili određenih ograničenja izazvanih srčanim oboljenjima ili moždanim udarima.

    Posledica je da se i dalje registruje više od devet miliona smrtnih slučajeva godišnje u svetu koji bi kao uzrok mogli da imaju hipertenziju. SZO se nada da će tu cifru uspeti da dosta snizi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE