Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za uvoz struje u Crnoj Gori potrošeno više od 800 miliona evra

    Crna Gora je za proteklih 13 godina izdvojila više od 800 miliona evra za uvoz električne energije i pored velikog neiskorištenog hidroenergetskog i termoenergetskog potencijala, saopštio je savetnik za energetiku u Ministarstvu ekonomije Nikola Jablan.

    Jablan je ocenio da je izgradnja novih elektrana neophodna da bi bio eliminisan konstantan deficit električne energije.

    „Najveći deficit bio je 2007. godine, kada je uvezeno više od dve milijarde gigavat-časova“, rekao je Jablan na zajedničkoj sednici odbora udruženja energetike i rudarstva i građevinarstva u Privrednoj komori Crne Gore.

    Jablan smatra i da bi trebalo uraditi studije korišćenja hidropotencijala za sve reke na kojima nema elektrana, a sa susednim državama postići dogovor o korišćenju zajedničkog hidropotencijala, kao i intenzivirati analize u vezi sa mogućnošću izgradnje hidroelektrana Boka i Kruševo.

    Prema njegovim rečima, predviđena je izgradnja hidroelektrana na Morači i Komarnici, kao i drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, obnovljivih izvora i malih hidroelektrana na vetar, otpad i biomasu.

    On je podsetio da je crnogorska Vlada usvojila energetsku politiku koja predviđa da se izvozi električna energija, jer se procenjuje da je to jedini proizvod kojim Crna Gora danas može da konkuriše na evropskom tržištu.

    „Do 2030. godine Crna Gora bi izgradnjom novih hidroelektrana mogla da izvozi oko dve milijardi kilovat-časova električne energije, a do 2025. godine, uvoz i izvoz trebalo bi da budu izbalansirani, čime bi proizvodnja bila dovoljna da pokrije potrošnju“, istakao je Jablan.

    On je dodao da je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane na Morači – Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica, koje bi trebalo da budu završene za šest godina, a ukupni troškovi izgradnje bili bi 543 miliona evra. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE