Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Jeftiniji gas od 370 dolara već krajem marta

    Ugovor o isporukama ruskog gasa Srbiji u ovoj godini, po ceni od 370 do 380 dolara za 1.000 kubika, trebalo bi da bude potpisan 27. marta, prilikom posete ruske delegacije Srbiji, koju će predvoditi predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

    Srbija bi tako već krajem marta mogla da dobije jeftiniji gas od sadašnjeg, koga plaća 420 dolara za 1.000 kubika, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

     

    Osim velikih ušteda koje će Srbija dobiti zbog sniženja cena gasa, s obzirom da uvozimo oko 90 odsto tog energenta iz Rusije, Bajatović je ranije za Tanjug rekao da očekuje i da će srpske fabrike koje koriste velike količine gasa, kao što su Azotara, Petrohemija, Metanolsko-sirćetni kombinat, imati dodatne popuste.

    On je međutim ponovio da, i pored tog sniženja, privreda i građani kao krajnji korisnici, ne mogu da očekuju pojeftinjenje gasa, jer je cena za potrošače i sada bazirana na nabavnoj ceni od 350 dolara za 1.000 kubika i još uvek je za oko 50 dolara niža od tržišne cene.

     

    Prilikom posete ruske delegacije očekuje se da će biti razgovarano i o otkupu dodatnih 25 odsto akcija"Jugorosgasa" u korist Srbijagasa, koga će kupovina akcija tog preduzeća posrednika u uvozu gasa za Srbiju, koštati oko 20 miliona evra.

    Bajatović je ranije najavio da je Gasprom pristao da proda 25 odsto akcija u Jugorosgasu i da je predlog ugovora već stigao u Srbijagas.

     

    "Ponuda o izjednačavanju vlasničkog odnosa 'Srbijagasa' i 'Gaspromeksporta' u 'Jugorosgasu' je korektna. Aranžman je praktično dogovoren i ne vidim razlog da Vlada Srbije ne da pozitivno mišljenje o tome narednih nekoliko meseci", rekao je Bajatović i dodao da će novac za kupovinu tih akcija biti obezbeđen iz kredita koji je Srbijagas dobio od EBRD.

    On je najavio da će do 31. marta biti završen idejni projekat za deonicu Južnog toka kroz Srbiju, a do kraja juna i glavni projekat.

     

    Posle toga će biti raspisani i prvi tenderi za nabavku cevi i opreme za kompresorske stanice, rekao je on i dodao da će do kraja godine biti raspisan tender za izvođače radova i da će srpske građevinske firme biti maksimalno angažovane na tom poslu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE