Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KBF: Privrednici će Vladi predložiti mere za oporavak ekonomije

    Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije najavili su danas da će u narednim nedeljama preko Nacionalnog saveta za privredni oporavak predložiti Vladi Srbije mere kako da se sprovede reindustrijalizacija i što brži oporavi privreda.

    Srpski privrednici očekuju od Vlade da stvori povoljno i predvidivo poslovno okruženje i da posebno podstakne one privredne grane gde postoji konkurentska prednost i potencijal za rast izvoza, zaključeno je na 20. Kopaonik biznis forumu, koji se završava danas.

    Privrednici smatraju da će se održiv modela razvoja Srbije ostvariti izgradnjom delotvornog pravnog okvira za poslovanje, kao i ulaganjem u infrastrukturu.

    Istovremeno, najviši državni zvaničnici pozvali su privrednike da učestvuju u stvaranju povoljnijeg regulatornog okvira, a naročito u pripremi Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o radu čija neefikasnost najviše sputava poslovanje danas.

    Na Kopaonik biznis forumu, koji je počeo 12. marta, o potrebi za efikasnijom javnom upravom govorili su i strani investitori i predstavnici Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda, upozorivši još jednom na potrebu da se smanji javna potrošnja i pokrenu strukturne reforme javnog sektora.

    Korporativizaciju javnih preduzeća podržala je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, naglasivši da izvršna vlast i centralna banka moraju da saradjuju i da samo kroz koordinaciju monetarne i fiskalne politike može da se obezbedi povećanje konkurentnosti i stvore uslove za dugoročnu makroekonomsku stabilnost i jak dinar.

    Posebno indikativna analiza neefikasnosti javnog sektora i opterećenja koje proizvodi, predstavljena je na panelu koji se bavio makroekonomskom stabilnošću.

    Ocenjeno je da bez reforme javnog sektora ukupan iznos prikupljenih poreza i doprinosa, koje u budžet uplaćuje deo privrede koji pozitivno posluje, nedovoljan za normalno funkcionisanje države i uzrokuje zaduživanje kao način pokrivanja deficita.

    Na forumu je razgovarano i o širem kontekstu evropskih integracija koji pored političkih pitanja, podrazumeva i niz reformi, a posebno pravosudja.

    Privrednici su naglasili da rad pravosudja utiče na cenu novca, budući da ograničena mogućnost oslanjanja na efikasnu primenu ugovora poskupljuje poslovanje.

    Posebno su raspravljane i pojedine sektorske politike, uloga finansijskih institucija i pitanje regionalnog razvoja, a iz oblasti menadžmenta se razgovaralo o izazovima savremenog upravljanja preduzećima.

    Kopaoničkom biznis forum, koji organizuje Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije, prisustvovalo je više od 500 učesnika, medju kojima su bili premijer Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, ali i najznačajniji poslovni ljudi u zemlji iz svih oblasti privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE