Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi nemački budžet predvidja kraj zaduživanja od 2015.

    Nemačka vlada odobrila je juče nacrt budžeta koji predvidja da se država od 2015. godine neće zaduživati što je ministar finansija Volfgang Šojble nazvao "snažnim signalom" ostalim zemljama Evrope.

    Nacrt predvidja strukturno balansiran budžet za sledeću godinu, s neto zaduživanjem od 6,4 milijarde evra, u odnosu na 17,1 milijardu ove godine. Zaduživanje bi trebalo da padne na nulu u 2015. godini, godinu dana ranije nego što je prvobitno planirano, i da narednih godina i ostane na nuli.

    Ukupni budžetski izdaci bi u narednoj godini trebalo da budu 296,9 milijardi evra, što je 1,7 odsto manje nego ove godine. U 2014. godini planiran je i porast poreskih prihoda na 269 milijardi evra, sa ovogodišnjih 260,6 milijardi. Vlada očekuje da poreski prihodi nastave da rastu i u narednim godinama.

    Vlada koalicije desnog centra kancelarke Angele Merkel snažno se zauzimala da se i druge zemlje EU pozabave svojim budžetskim deficitom i dugom, i najavila da Nemačka želi da bude dobar primer.

    Za razliku od većine ostalih zemalja EU, Nemačka je i prethodnih godina evropske i svetske recesije i krize, beležila privredni rast i porast prihoda od poreza.

    Ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da nemački budžet dokaz da "se konzekventan, održivi budžet i privredni rast uzajamno ne isključuju".

    "To je i snažan signal za Evropu, i zato nam je bilo važno da ga danas odobrimo – pre evropskog samita", rekao je Šojble novinarima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE