Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KBF: Srbija da promeni imidž i da se prikaže u boljem svetlu

    Srbija mora da promeni svoj imidž, odnosno da rebrendira i svetu prikaže svoje kvalitete, istakao je američki ambasador Majkl Kirbi u okviru panela ’Geopolitički okvir ekonomskog oporavka Srbije’ na 20. ekonomskom forumu na Kopaoniku.

    “SAD smatraju da novi brend treba da bude Srbija u EU, jer je to dobro za EU i Srbiju , ali i za odnose Srbije i SAD. Srbiju treba da vidimo kao dobro mesto za poslovanje i stvaranje profita, ali i da vas shvatimo kao gostoprimljivo mesto“, poručio je Kirbi.

    Američki ambasador ocenio je da Srbija ima odličan geografski položaj za brzu isporuku robe na evropsko tržište, ali i ukazao ne njene odlične trgovinske veze sa Ruskom Federacijom i Turskom, ujedno dodavši da SAD vode razgovore sa Srbijom da li može iz SAD da se omogući dolazak novih invesitora u oblasti IT sektora.

    “Kada govorimo o reindustrijalizaciji fabrika Fijat predstavlja primer kuda bi Srbija mogla da ide, ali pitanje je da li Srbija zaista želi da ide na tu stranu i ona sama mora na to pitanje da odgovori”, rekao je Kirbi dodavši da s vremena na vreme ima lične sumnje u tu želju Srbije.

    Kirbi mogućnost povećanja BDP-a Srbije vidi u restrukturiranju javnog i industrijskog sektora.

    Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport naglasio je da Srbija mora da nastavi sa reformama i evrointegracijama, a za privlačenje investicija je važna predvidivost poslovnog okruženja na čemu treba još raditi, pri čemu je važno uzeti u obzir gledišta preduzeća, odnosno poslovne zajednice kod kreiranja politika.

    On se osvrnuo i na prilike u EU primetivši da Unija mora da radi na povećanju svoje konkurentnosti u odnosu na ostatak sveta, ali i na fleksibilnosti i prilagodljivosti, kako bi mogla da se suoči sa izazovima 21. veka.  EU mora da postane relevantnija za rešenje problema građana poput nezaposlenosti i zato je obaveza Velike Britanije, kako je rekao, da pomogne zemljama u evrozoni da se reši problem evra.

    Italijanski ambasador Armando Varikio u svom obraćanju na panelu Kopaonik biznis foruma osvrnuo se na dobru saradnju vlada Srbije i Italije napominjući da je u 2012. godini obim trgovinske razmene iznosio 2,3 milijarde evra, a da su italijanske investicije iznosile dve milijarde evra, dok je obrt italijanskih kompanija u Srbiji bio 2,5 milijardi evra.

    "Naše komanije su prepoznale da mogu da sarađuju sa srpskim kompanijama i da je Srbija dinamično tržiste, što je uticalo i na bolji imidž Srbije u Italiji”, ukazao je Varikio.

    Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Srbija nastavlja da se kreće ka članstvu u EU, ali i da se "sada nalazi na kritičnoj raskrsnici kada dosta pitanja treba da se reši, među kojima su najbitniji odnos Beograda i Prištine reforme pravosudnog sistema.

    On je, na otvaranju panela "Geopolitički okvir ekonomskog oporavka Srbije" na Kopaonik Biznis forumu, rekao da u junu treba da bude doneta odluka o datumu pregovora za članstvo Srbije u EU, ali da pre toga treba da se završi "predbračni ugovor" i da se prođu neki koraci.

    Pored dogovora Beograda i Prištine za dobijenje datuma za početak pregovora Srbije sa EU, kako je rekeo Dežer, jeste reforma pravosuđa, u kojoj su već urađene neke stvari, tu je i reforma javnog sektora bez koje ekonomija ne može da bude uspešna, a na tome poslovni svet mora da insistira i kod premijera.

    Dežer je rekao da EU takođe prolazi kroz krizu i da je imala negativan rast prošle godine, ali da se sada vidi "gde je kraj tunela".

    On je naveo da bi voleo da Srbija bude tesno povezana sa paketom mera koje preduzima EU u cilju fiskalne konsolidacije, i da zemlja obrati pažnju na fiskalnu strategiju, koju je vlada usvojila.

    "Tu je vlada bila jasna. Određene mere su preduzete, kao što je ukidanje parafiskalnih troškova preduzećima", rekao je Dežer i naveo da se mora rešiti pitanje javnih preduzeća, a kao primere je naveo JAT, Galeniku i "Srbijagas".

    "Ako pogledate na državne subvencije gubitašima, one su 2,7 odsto BDP u Srbiji, što je jasan indikator koji pokazuje da tu nešto strukturalno nije dobro i brzo mora da se promeni", rekao je Dežer.

    On je na kraju poručio da predstojeći ulazak Hrvatske u EU treba da bude podsticaj jačanju veza Srbije i Hrvatske i poboljšanju odnosa u regionu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE