Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija jedinstvena u Evropi: Ima parafiskalni namet za finansijske institucije

    Srbija je prošle godine postala jedinstvena zemlja u Evropi jer je uvela parafiskalni namet finansijskim institucijama.

    Ti nameti su uvedeni finansijskim institucijama da bi stekle licencu za izveštavanje države o transakcijama svojih klijenata, predočila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    Reč je o nametu koji moraju da plaćaju bankari, osiguravači, revizori, menjači, računovodje, brokeri, poreski savetnici i prodavci nekretnina, a koji nema nijedna članica EU, niti država u regionu, navodi se u saopštenju NALED-a.

    To udruženje smatra da je apsurdno da svi oni koji već imaju zakonsku obavezu da informišu Upravu za sprečavanje pranja novca o transakcijama klijenata, sada za to još moraju i da plate.

    Namet je uveden izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma iz 2010. godine, a na snagu je stupio prvog dana 2012. Tada je propisana je obaveza da u svakoj firmi-obvezniku, najmanje dve osobe moraju da imaju licencu za izveštavanje Uprave.

    "To podrazumeva da bi više desetina hiljada ljudi moralo da je stekne. Medjutim, do kraja prošle godine dodeljeno je manje od 1.000. Tim tempom bilo bi potrebno i više od decenije da svi prodju obuku, a zakon propisuje da na svakih pet godina licenca mora da bude obnovljena", precizirao je NALED.

    Istovremeno se predočava da, iako svi prolaze istu obuku, cena licence nije jednaka za sve. Za jednog zaposlenog u banci ona košta 50.000 dinara, za brokere 30.000, a za menjače 10.000.

    S druge strane, oni postavljaju pitanje zašto su obaveze sticanja licence oslobodjeni advokati i računovodje u velikim kompanijama.

    Osim troška za licencu, svaka od firmi ima i troškove obuke za polaganje, koji mogu da budu viši od cene licence, što otežava situaciju.

    NALED ističe da samo od banaka država može da naplati oko tri miliona dinara za licence, od menjača, prodavaca nekretnina ili računovodja reč je o stotinama miliona dinara, jer ih zajedno ima više desetina hiljada.

    U saopštenju se podseća da je, do septembra prošle godine, taj namet bio direktan prihod Uprave za sprečavanje pranja novca, a tada sa usvajanjem seta poreskih zakona, preusmeren u republički budžet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE