Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fiskalni savet: Deficit će biti veći od planiranog

    Fiskalni savet ocenio je danas da se, nakon što je budžetski deficit u 2012. godini bio u skladu sa očekivanjima, u prva dva meseca ove godine, fiskalni tokovi pogoršavaju.

    Preliminarni podaci za ta dva meseca potvrđuju ocene Fiskalnog saveta da će deficit u ovoj godini biti veći od planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

    Iako je još teško dati pouzdanu procenu koliko bi prekoračenje moglo da iznosi, to telo očekuje da će deficit u 2013. iznositi najmanje oko 4,5 odsto BDP. Da bi se izbegla kriza javnog duga, deficit mora da se znatno smanji u 2014, a za to još uvek ne postoji spreman plan, upozorio je Fiskalni savet.

    U prva dva meseca 2013, prema njihovoj oceni, ostvaren je zabrinjavajuće visok defict republičkog budžeta od oko 35 milijardi dinara. Razlog visokog deficita u januaru i februaru je pre svega smanjenje javnih prihoda, posebno poreza na dodatu vrednost (PDV), dok su javni rashodi u načelu bili pod kontrolom.

    Ovoliko visok deficit u prva da meseca bi, ukoliko se slični trendovi nastave do kraja godine, odgovarao godišnjem deficitu republike od preko 200 milijardi dinara umesto planirane 122 milijarde dinara.

    Fiskalni savet je naglasio da bi vlada već u prvoj polovini godine morala da otpočne brojne reforme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE