Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjena nezapolsenost u SAD, ali tržište rada je i dalje slabo

    Stopa nezaposlenosti u SAD pala je na 7,7 odsto u februaru sa 7,9 u januaru, što je najniži nivo u poslednje četiri godine, pokazuju objavljeni podaci američkog ministarstva rada.

    Broj novih radnih mesta u februaru, kada su otvorena 236.000 nova radna mesta, je skoro dupliran u odnosu na prethodni mesec.  Kako navodi agencija AP to pokazuje da poslodavci imaju poverenja u privredu, uprkos većim porezima i smanjenju državne potrošnje.

    Podaci o zapošljavanju u februaru uglavnom su ohrabrujući. Od novembra se mesečno otvaralo u proseku preko 200.000 radnih mesta, porasle su plate, a nova radna mesta su se pojavila u širokom spektru  oblasti, gde je predvodnik, sa jakim pokazateljima, bio sektor gradnje.

    Iako su brojevi mnogo bolji od očekivanja ekonomista, odražavaju stanje tržište rada koje je i dalje neverovatno slabo i to već četvrtu godinu ekonomskog oporavka, piše Business Insider. Kako pojedini stručnjaci navode ovo ilustruje dubinu nedavne recesija zapošljavanja koje je gora od bilo koje posleratne recesije, relativno spor oporavak usled dugotrajnih efekata problema hipotekarnih kredita i finansijske krize.

    Business Insider takođe upozorava da uprkos padu stope nezaposlenosti za sve kategorije, zabeleženo je povećanje nezaposlenosti kod tinejdžera i osoba sa fakultetskim i višim obrazovanjem, što može prouzrokovati problem vraćanja studentskih kredita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE