Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ugljanin: Nerazvijene opštine skriveno blago za investitore

    Životni standard u nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji bliži je afričkom nego evropskom, ali su ta područja skriveno blago za buduće investitore, posebno za one iz oblasti agrobiznisa, izjavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin.

    U Srbiji ima 46 nedovoljno razvijenih opština u kojima živi približno milion stanovnika, rekao je Ugljanin na devetoj po redu Regionalnoj konferenciji o agrobiznisu u regionu jugoistočne Evrope, koja se održava u Beogradu.

    On je naglasio da Vlada Srbije u čitavoj zemlji, a naročito u nerazvijenim područjima, radi na stvaranju stimulativnog ambijenta za buduće investicije, počev od izrade urbanističkih planskih akata, pa završno sa elektronskom upravom koja će do kraja juna biti uvedena u svim nerazvijenim opštinama.

    Prema rečima Uglajnina, koji je i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština, na nedovoljno razvijena područja treba gledati kao na područja sa velikim mogućnostima, a ne kao na neke "loše socijalne sredine".

    "Nema jedinstvenog recepta za razvoj nerazvijenih, ne samo u Srbiji, već i u susednim zemljama na Balkanu. Međutim, kada govorimo o našoj zemlji, mi Srbiju vidimo kao budući veliki agroindustrijski kompleks i poželjnu evropsku turističku destinaciju", kazao je Ugljanin.

    Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Danilo Golubović, rekao je da situacija sa mlekom i aflatoksinom govori o tome da je poljoprivreda resurs koji je možda najznačajniji, ali i pod velikim udarom "svih mogućih dejstava".

    "Poljoprivreda u Srbiji ima trostruku bitnost – obezbeđuje prehrambenu sigurnost, mogućnost ekonomskog razvoja, a i veliki broj glasača je u tom sektoru, pa se češto donose odluke koje nemaju ekonomski, već politički aspekt", rekao je Golubović.

    "Mi ćemo pokušati da vratimo ekonomiju u poljoprivredu, da je svedemo na realne okvire, ukažemo na realne opasnosti i da ih otklonimo", dodao je on.

    Golubović je ukazao da će to biti teško, jer će zemlja sigurno biti i na "udaru i nekih neekonomskih, a više političkih međunarodnih uticaja", i ocenio da je "na onima koji se bave poljoprivredom da to prepoznaju i da država odmah reaguje na odgovarajući način".

    Državni sekretar je rekao da Srbija prati zajedničku poljoprivrednu politiku EU, ali uz maksimalan trud da se propisi prilagode uslovima u našoj zemlji i uvaže specifičnosti.

    Predsednik Programskog saveta konferencije, Miladin Ševarlić, kazao je da je sadašnja vlada načinila veliki zaokret u strateškom pozicioniranju agrobiznisa u Srbiji, i to povećanjem agrarnog budžeta u republičkoj kasi i institucionalnim rešavanjem mera u toj oblasti. Kako je podsetio, to je postignuto zahvaljujući donošenju osnovnog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

    U budućem periodu neophodno je raditi na osnaživanju savetodavnih poljoprivrednih službi, udruženja poljoprivrednika, zadruga, jer "agrobiznis 21. veka je agrobiznis zasnovan na ekonomiji znanja", zaključio je Ševarlić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE