Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zeleno svetlo za vetroelektrane u Alibunaru

    Opština Alibunar dobila je "zeleno svetlo" za ulazak u narednu fazu razvoja projekta izgradnje kompleksa vetroelektrana, čija je vrednost 290 miliona evra.

    Vojvođanska opština je usvojila Plan detaljne regulacije za izgradnju kompleksa vetroelektrana, ukupne snage od 174 megavata, i posle tri godine priprema i investicija, belgijsko-holandska kompanija 'Wind vision' dobila je šansu da podnese dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole, navodi se u saopštenju. Realizacijom jedne od najvećih planiranih stranih investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji stvoriće se preduslovi i za dugoročni lokalni ekonomski razvoj opštine Alibunar, koja je među najnerazvijenijima u Srbiji, dodaje se dalje.

    "U razvoj i realizaciju projekata Vetroelektana Alibunar od 99 MW i od 75 MW uložena su sva naša znanja i dugogodišnje iskustvo iz celog sveta. Za kompleks vetroelektrana u Alibunaru završena je neophodna Studija uticaja na ptice i slepe miševe, i dobijena pozitivna potvrda od Zavoda za zaštitu životne sredina Vojvodine", rekao je menadžer Vind vižna za Srbiju, Danilo Drndarski.

    On je izjavio da je pripremljena i Studija uticaja na životnu sredinu, koja treba da bude predata na javni uvid, kao i da su dobijeni tehnički uslovi od JP "Elektromreža Srbije" za oba projekta, za povezivanje 274 MW na dalekovod Pančevo 2 – Alibunar 2. Takođe su dobijeni svi pozitivni tehnički uslovi za dobijanje građevinske dozvole. Pokrajinski poslanik iz Alibunara, Nedeljko Konjokrad, navodi da će projekat 'Wind vision' dalekosežno rešiti veliki broj problema u ovoj opštini.

    "Opština mora da bude daleko efikasnija u sprovođenju ovog projekta. Investicijom od nekoliko stotina miliona evra rešiće se mnogi infrastrukturni i socijalni problemi, a i ostalim opštinama u košavskom području preporučujem da budu što ažurnije u razvoju ovakvih projekata", rekao je Konjokrad.

    'Wind vision' je vlasnik i operator vetroelektrane sa instalisanih 120 megavata u Belgiji, sa tendencijom da do 2016. izgradi 1,5 gigavata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE