Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suficit Šumadije posle 22 godine

    Privreda Šumadije i Pomoravlja je u prošloj godini je ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni vredan 143 miliona dolara, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Kragujevac.

    To je prvi put posle 22 godine da je šumadijsko-pomoravska privreda ostvarila spoljotrgovinski suficit, a zahvaljujući izvozu automobila "500L", beleži se, takođe posle dugog niza godina, i suficit sa Italijom, vredan 60,3 miliona dolara.

    "U 2011. godini bio je karakterističan veliki uvoz opreme i delova za proizvodnju automobila, a u 2012, kada je krenula prodaja '500L', izvoz u Italiju je za tri puta povećan u odnosu na prethodnu godinu", rekla je projekt menadžer Komore Ružica Stančić.

    Naglašavajući da je privreda Šumadije zbog izvoza automobila i delova za automobilsku industriju izvoz povećala za 63,3 odsto i ostvarila suficit od 151 miliona dolara, Stančićeva je naglasila da, takođe posle dugog niza godina, i privreda Kragujevca, beleži suficit i on iznosi 70,5 miliona dolara.

    Pored Kragujevca, značajniji suficit ostvarile su i opštine Rača u kojoj fabrika “Jura” (Yura) proizvodi električne provodnike za automobulsku industriju, kao i Topola zbog izvoza voća, ali i Aranđelovac zbog proizvoda za završnu obradu u građevinarstvu.

    Naglašavajući da ukupan obim spoljnotrgovinske razmene privrede i Šumadije i Pomoravlja u prošloj godini iznosi oko 1,3 milijarde dolara, Stančićeva je navela da je vrednost izvoza 710 miliona dolara, što je za 47,3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrednost uvoza na nivou 2011. godine i iznosi 567 dolara.

    "Za razliku od privrede Šumadijskog okruga koja ima suficit, privreda Pomoravskog okruga je za svega tri odsto povećala izvoz, a za više od 20 odsto uvoz, zbog čega beleži deficit od osam miliona dolara", rekla je Stančićeva. Ona je dodala "da je padu izvoza u Pomoravlju najviše doprineo pad izvoza opštine Paraćin, zbog smanjenja izvoza stakla i sekundarnih sirovina".

    "Kada je reč o opštinama Pomoravskog okruga, suficit su ostvarili privrednici Jagodine i Ćuprije", navela je Stančićeva.

    Pored automobila, delova i pribora, kao i setova provodnika za auto industriju, povećanje izvoza beleži se i kod lovačkog i sportskog oružja. Stančićeva je istakla da poljoprivreda, takođe, beleži suficit od osam miliona dolara, te i da od ukupno izvezenih poljoprivrednih proizvoda 55 odsto čini voće.

    "Kada je reč o poljoprivredi, zabrinjavajući je trend rasta uvoza koji je jednim delom rezultat suše koja je u 2012. pogodila domaću proizvodnju, ali i i daljeg procesa liberalizacije tržišta", ocenila je Stančićeva.

    Ona je dodala i da se, gledajuću ukupnu privredu Šumadije i Pomoravlja, najveći pad izvoza beleži kod sekundarnih sirovina, građevinskog materijala, proizvoda od stakla, odeće, proizvoda od žitarica, kao i povrća. Izvoz povrća je u prošloj godini prepolovljen u odnosu na prethodne godine.

    Privrednici Šumadije i Pomoravlja najviše su izvozili u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Sloveniju, Ruskiju, Crnu Goru, Makedoniju i Švajcarsku, a najviše uvozili iz Italije, Nemačke, Koreje, Austrije, Slovenije, Rumunije, Kine, Poljske, Slovačke i Francuske.

    "Najveći deficit ostvaren je u razmeni sa Korejom, Austrijom, Kinom, Nemačkom, Rumunijom i Poljskom", rekla je Stančićeva i dodala da je pored Italije suficit ostvaren i u razmeni sa Slovačkom, Rusijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE