Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Oživljavanje bugarskih vinograda pod francuskim nadzorom

    Na više od 15 hektara Starata Izbe koja je sada u vlasnišstvu francuskog proizvođača vina Gi Laberija i bugarskog preduzetnika Ivana Pančeva, posađeni su čokoti autohtonih vrsta vinove loze, preneo je AFP.

    Na imanje je povodom Svetog Trifuna, tradicionalnog praznika vina u Bugarskoj, pozvano više desetina francuskih vinara koji su dali podšku obnavljanju bugarskih vinograda a posebno gajenju autohtonih sorti vinove loze koje uspevaju u ovoj regiji.

    Vinarija Starata Izba osnovana je u XIX veku posle oslobađanja od turske vlasti. Za vreme komunizma na ovom imanju se okupljala državna elita kao i komunistički državnici iz čitavog sveta.

    U unutrašnjosti podruma mogu se videti Lenjinovi portreti kao i fotografije bugarskog diktatora Todora Živkova, svrgnutog sa vlasti 1989.

    Posle pada komunizma imanje je vraćeno nekadašnjem vlasniku, koji međutim, nije bio zainteresovan za njegovu obnovu, zbog čega je 14 godina bilo pusto.

    Mnoga imanja posle restitucije u Bugarskoj su napuštena. Prema podacima bugarskog ministarstva za poljoprivredu od 250.000 hektara pod vinovom lozom koliko je bilo do pada komunizma 1989, ostalo je samo 68.800 hektara. U vreme komunizma, Bugari su samo u nekadašnji ŠSR izvezli pet miliona hektolitara vina godišnje. Danas je prestalo oko 250 vinarija koje prednost daju kvalitetu nad kvantitetom.

    Bugarska je 2012. izvezla 600.000 hektolitara vina od čega 45 odsto u Rusiju.

    Proizvodnja vina u Bugarskoj je smanjena zbog nedostatka sredstava zbog čega mnogi proizvođači ne mogu da primene savremena sredstva za uzgoj vinove loze. Međutim, upravo to može biti i šansa Bugarske u proizvodnji organskog vina, jer se vinova loza na mnogim imanjima ne tretira pesticidima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE