Kobasica iz Turije na sajtu Ginisa

Kobasica koja je napravljena na 29. Kobasicijadi, održanoj od 22. do 24. februara u Turiji kod Srbobrana, zvanično je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Iako su majstori iz Turije napravili kobasicu od 2.209 metara, tešku oko 2,3 tone, za rekord je priznata spirala ovog proizvoda, prečnika 3,97 metara.

Prema pravilima Ginisa, kobasica je morala biti u spirali, napravljena bez prekida, čvrsto sastavljena, jednaka sa svih strana i – spremna za jelo.

Na sajtu Ginisove knjige rekorda objavljeno je da je najveću kobasicu na svetu napravilo 10 članova Udruženja „Kobasicijada“ iz Turije, na čelu sa šefom Miroslavom Medurićem Čikom. Bilo je potrebno sedam sati, piše na sajtu Ginisa, da spirala kobasice provri, što je bio dokaz da je dobro skuvana. Presna spirala kobasice bila je teška oko 340 kilograma sa debljinom od tri santimetra, a kada je obarena težila je oko 255 kilograma, jer je prilikom kuvanja izgubila četvrtinu mase. Komisija Ginisove knjige rekorda utvrdila je i da je „najkobasica“ napravljena od svinjskog mesa sa dodacima soli, bibera i blage i ljute paprike.

– Savili smo i skuvali onoliko kobasice, koliko je bilo potrebno da nadmašimo dosadašnji zvaničan rekord Ginisa od 3,11 metara u prečniku spirale. Ako neko obori naš rezultat i postavi nov rekord, mi ćemo ga lako prešišati, jer za spiralu imamo dva kilometra presne kobasice, koju svake godine prudužavamo za metar – kaže predsednik udruženja „Kobasicijada“ Miroslav Medurić Čika.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE