Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posle upisa po novom zakonu legalizacija nije obavezna

    Vlasnici bespravno podignutih objekata koji tu imovinu budu upisali po budućem zakonu koji je u skupstinskoj proceduri, neće morati da je potom i legalizuju, izjavila je predstavnica Ministarsrtva gradjevinarstva i urbanizma Srbije.

    Na okruglom stolu o Predlogu zakona o uslovima za upis svojine na objektima izgradjenim bez gradjevinske dozvole, državni sekretar u Ministarstvu gradjevinarstva Aleksandra Damjanović je istakla da se ponudjeno rešenje ppokušaj države da reši problem skoro 700.000 prijavljenih nelegalnih objekata u Srbiji.

    Prema njenim rečima, sam upis bespravno izgradjenih stambenih objekata neije legalizacija, jet legalizacija znaci postupak gde se naknadno dobija gradjevinska i upotrebnu dozvola na osnovu tehničke dokumentacije.

    "Konačni efekat legalizacije je da se objekat upiše, a mi sada preskačemo sve to, i odmah upisujemo pravo svojine", rekla je ona i napomenula da predlog zakona ne obavezuje na legalizaciju, ali to
    ostavlja kao mogućnost.

    U raspravi o predlogu zakona u Privrednoj komori Beograda, ona se složila sa većim brojem primedbi učesnika okruglog stola, ali je istakla da ponudjeno rešenje vodi ka reševanju problema nelegalne gradnje, posle nekoliko neuspešnih pokušaja od 2003. godine.

    Do sada je za 10 godina izdato 15 rešenja po zahtevu za legalizaciju, rekla je Damnjanovićeva.

    Gradski sekretar za legalizaciju u Beogradu Predrag Vučić je ocenio da je Predlog zakona o uslovima za upis prava svojine na objektima izgradjenim bez gradjevine dozvole, "loš" i da su mnoge odredbe nejasne. "Smatram da će primena tog zakona samo dovesti do haosa", rekao je on.

    Gradski javni pravobranilac Nevenka Petrović je ocenila da će primenom budućeg zakona biti oštećeni svi koji su po zakonu legalizovali imovinu. "Ne vidim razliku izmedju upisa prava svojine i legalizacije. Oni koji upisu pravo svojine nad nelegalnim objektom, nemaju više interes da ga legalizuju", rekla je ona.

    Predstavnik Udruženja banaka Srbije Predrag Ćatić je istakao da banke ne bi mogle da odobre hipotekarni kredit na osnovu objekta koji je upisan i da bi obavezno tražile upotrebnu dozvolu.

    Foto: www.b92.net

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE