Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska potrošnja gasa pala na nivo iz 2002.

    Evropska potražnja za gasom pala je za 60 milijardi m3 godišnje i nalazi se na najnižem nivou od 2002., rekla je Karmen Lopez-Gonzales iz španske kompanije Stream Repsol Gas Natural LNG.

    Ona je pojasnila da je do takvog pada došlo usled tri faktora – pada proizvodnje struje iz gasa, pada potrošnje u domaćinstvima i industriji, pri čemu samo potrošnja u domaćinstvima nije dramatično opala.

    Zanimljivo je da je trenutno prisutna rekordna razlika u ceni LNG-a koji odlazi put Evrope i onoga koji odlazi u Aziju. Evropa će se do 2020. naći u situaciji da će na neki način morati da povrati izgubljenu potrošnju, bilo na tradicionalan način, dobavljanjem gasa gasovodima, dugoročnim ugovorima za gas ili LNG koji otežavaju pregovore ili vezujući cenu gasa uz cenu nafte.

    „Potrebni su nam i gasovodi i LNG jer LNG iako nije pouzdan daje fleksibilnost koja pomaže tržišnoj utakmici, dajući Evropi priliku da se pod istim uslovima takmiči na različitim tržištima. Evropa treba da integriše svoja tržišta i međusobno da se bolje povezati“, rekla je Karmen Lopez-Gonzales, na evropskoj gasnoj konferenciji u Beču, prenosi NGE.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE