Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke u CG nisu zainteresovane za platni promet sa Srbijom

    Poslovne banke u Crnoj Gori nisu zainteresovane za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom, koji bi doneo višemilionsku uštedu privredi i gradjanima.

    Centralna banka Crne Gore je septembra 2007. godine, nakon potpisivanja ugovora o plaćanju sa centralnim bankama Srbije i BIH, obezbedila „svu zakonsku infrastrukturu za uključivanje svih crnogorskih banaka u sistem kliringa medjunarodnih plaćanja, čiji je operater Narodna banka Srbije (NBS)“, rečeno je Beti u toj banci.

    U CBCG-u, medjutim, navode da su za direktni platnin promet bile zainteresovane samo dve od jedanaest poslovnih banaka u Crnoj Gori, ali da su one odustale od takvog, jeftinijeg i efikasnijeg načina plaćanja, te da banke „nemaju inicijativu“ da se uključe u direktni platni promet sa Srbijom i BiH.

    U krovnoj finansijskoj instituciji Crne Gore napominju da CBCG „nema zakonskog osnova“ da bankama „nametne obavezu“ korišćenja direktnog platnog prometa sa insotranstvom, jer se pristupanje takvom načinu plaćanja „zasniva na principu dobrovoljnosti“.

    Crnogorske poslovne banke platne naloge realizuju preko korespodentskih, uglavnom nemačkih banaka, podsećaju u CBCG-u, uz napomenu da direktni način plaćanja prema poslovnim bankama u Srbiji i BiH isključuje inostrane banake i time smanjuje troškove provizije.

    U Centralnoj banci Crne Gore navode da u proteklih pet godina ni poslovne banke iz Srbije i BiH nisu pokazale „veći stepen zainteresovanosti za uključivanje“ u direktni platni promet, te da je na taj nacin ostvaren „relativno mali obim transakcija“.

    Po podacima Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba, platni promet izmedju Crne Gore i Srbije godišnje iznosi preko 700 miliona evra, a procena je da bi iskuljučivanjem posredničkih banka bile postignute uštede za privredu i gradjane od oko 10 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE