Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorena prva mlekara u Gadžinom Hanu

    U izgradnju prve mlekare u Gadžinom Hanu uloženo je više od 200.000 evra. Dnevno se ovde preradi oko 3.000 litara sirovog mleka i to u pasterizovano mleko, jogurt i sitan sir. Ove godine planiraju da započnu industrijsku proizvodnju tradicionalnih sireva sa ovog područja poput zaplanjske vurde.

    „Osnovni motiv za izgradnju mlekare je bilo ovo područje, koje prema svim procenama još uvek ekološki prilično čisto“, kaže Siniša Grozdanović iz mlekare „Mlinpek milk“.

    Dvojica kooperanata dobila su od mlekare četiri krave, koje će kroz mleko otplaćivati naredne četiri godine. Miloš Đorđević iz sela Grkinja na taj način je povećao proizvodnju na 100 litara mleka dnevno.

    „Ovde je stočarstvo jedina budućnost i to pre svega proizvodnja mleka. Ja čuvam desetak grla i planiram da povećam na 15-20 grla, jer imam dobar objekat i tako mogu da proizvedem 200 litara mleka dnevno“, kaže Miloš.

    Pre 30 godina u opštini Gadžin Han bilo je oko 14.000 grla stoke. Danas tek nešto više od 1.000. Zato je otvaranje prve mlekare u Gadžinom Hanu i druge u Zaplanju veoma važno za povećanje stočnog fonda.

    Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević kaže da su, shodno njihovim mogućnostima, ubrazali ceo postupak otvaranja mlekare u smislu dozvola i priključaka.

    „Nama je upravo cilj da ovakvih manjih pogona bude što više u Zaplanju“, kaže Đorđević.

    U mlekari kažu da će do kraja godine dvadeset porodica u Zaplanju dobiti 200 steonih junica. Na taj način planiraju da ostvare maksimalan kapacitet prerade od oko 30.000 litara sirovog mleka dnevno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE