Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivredna škola postala bezemljaš

    Od pre dve nedelje Poljoprivredna škola „Josif Pančić“ iz Pančeva ima na raspolaganju za obuku svojih đaka samo tridesetak hektara zemlje. Ako tako ostane, na jesen kada se podnose uslovi za akreditaciju, neće biti zadovoljen uslov da škole ovog smera imaju u posedu najmanje 80 hektara, što znači da bi se ona mogla zatvoriti. U kolektivu sa pedesetak zaposlenih zavladala je panika, a kako će biti kada to saznaju roditelji učenika, tek će se videti.

    Ove nedelje delegacija škole se obratila pančevačkom većniku Goranu Pandurovu, tražeći da se tim povodom nešto hitno preduzme. Direktor škole Goran Bimbašić kaže da je ova obrazovna ustanova doskora imala stotinak hektara. Međutim, na nedavno održanoj licitaciji za zakup obradivih površina, 82 hektara školske zemlje oglašeno je slobodno za zakup.

    – Kada smo, pre licitacije, saznali da se nudi i zemlja koju učenici godinama obrađuju, intervenisali smo na sve strane, od grada do države, ali nam je rečeno da je kasno. Škola je do oktobra prošle godine morala da obnovi ugovor o korišćenju oranica sa državom, ali smo napravili propust, prevideli smo to i eto šta se dogodilo – kaže Bimbašić.

    Direktor škole i predsednik komisije za sprovođenje licitacije objasnili su zainteresovanim zemljoradnicima o čemu se radi i zamolili ih da ne licitiraju površine koje obrađuju učenici Poljoprivredne škole, ali je molba samo delimično uslišena. Od 82 hektara ponuđenog školskog zemljišta, izlicitirano je 62.

    – Najgore je to što u trogodišnji zakup nisu date obične njive: tu je 41 hektar sa zalivnim sistemom i 20 hektara zasejanih pšenicom. Samo u jesenju setvu žita uložili smo oko dva miliona dinara i za sada imamo bar obećanje novog zakupca tih površina da će nas obeštetiti – kaže Jasmina Dimitrijević, rukovodilac praktične obuke u pančevačkoj školi. Nezvanično, ogromnu parcelu pod zalivnim sistemom koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, zakupio je bivši radnik te škole koji je znao šta uzima i nije hteo da odustane od licitiranja.

    Kako je došlo do propusta? Direktor kaže da je zemlju škola dobijala na korišćenje od nekadašnjeg kombinata „Tamiš“ postepeno, od 1956. do 1970. godine. Tek 2008. sa Ministarstvom poljoprivrede je potpisan ugovor o korišćenju, uz napomenu da on važi pet godina. Trebalo ga je obnoviti oktobra prošle godine, ali neko je na to zaboravio. Ima li taj „neko“ ime i prezime, utvrdiće prosvetna inspekcija. Direktor negira krivicu jer su ga, kako kaže, nadležne službe morale obavestiti o isteku ugovora.

    Goran Pandurov, zadužen za poljoprivredu, kaže da će grad pomoći koliko god je moguće, ali u slučaju kada ugovori o zakupu još nisu potpisani, jedino Ministarstvo poljoprivrede moglo bi sve da stopira. Zakupcima bi se, u zamenu, mogle ponuditi druge parcele, pa ako pristanu Pandurov kaže da grad neće dopustiti da se škola koja sada ima samo tridesetak hektara zatvori. Na jesen će škola morati, zbog uvođenja novih zanimanja u školski program, da zatraži novu akreditaciju. Ako se hitno ne nabavi 50 nedostajućih hektara, neće je dobiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE