Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vitamin C delotvoran samo ako vežbate

    Uzimanje vitamina C smanjuje rizik od prehlade, ali samo ako uz to i vežbate. U suprotnom, bacate novac.

    Finski naučnici utvrdili su da uzimanje dodatnog vitamina C u zimskim danima zaista može da umanji rizik od prehlade, i to za 50 odsto, i da ubrza oporavak, ako ste već „zakačili“ kijavicu, ali samo ako ste od onih koji redovno vežbaju.

    Ako dane provodite sedeći pred televizorom, vitamin C, bilo da se „davite“ u pomorandžama, bilo da uzimate neki od vitaminskih preparata neće imati gotovo nikakvog efekta.

    Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju analizirali su rezultate ranije sprovođenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od 11.000 ljudi, da bi utvrdili da li uzimanje vitamina C zaista ima toliko blagotvoran uticaj na zdravlje.

    Ispostavilo se da su od prehlade zaštićeniji samo oni koji uz redovne dnevne doze ovog vitamina i vežbaju, a oni se od bolesti i oporavljaju dvostruko brže od onih koji nemaju tu naviku.

    Osim toga, utvrđeno je da je pozitivan uticaj vitamina C veći na decu nego na odrasle, pošto deca koja ga redovno uzimaju imaju za 18 odsto manji rizik od prehlade u zimskim danima, dok je kod odraslih rizik manji za oko osam odsto, prenosi „Dejli mejl“.

    „Zaključak koji se nameće je da rutinsko uzimanje vitamina C nije opravdano, ali da je veoma korisno kao mali dodatak inače zdravom načinu života“, zaključili su finski naučnici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE