Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zenički poljoprivrednici na Poljoprivrenom sajmu

    Grupa od oko 20 preduzeća i poljoprivrednih proizvođača iz Zeničko-dobojskog kantona predstaviće se na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najavili su zvaničnici tog kantona u Novom Sadu.

    Kantonalni ministar poljoprivrede Bojan Bošnjak izjavio je prilikom predstavljanja najvažnijih ovogodišnjih priredbi na Novosadskom sajmu u Zenici da taj kraj ima tradiciju, prostor i ljude koji su naučili da rade i da ih samo treba okrenuti da se vrate poljoprivredi, jer je industrijska proizvodnja zapala u krizu.

    „Naša vlada smatra da je poljoprivreda nešto što je moguće i nešto na čemu treba raditi. Ovo je jedan od načina kako poljoprivredu možemo izbaciti u prvi plan, jer smo lideri u pojedinim proizvodnjama u Bosni i Hercegovini“, rekao je Bošnjak.

    Iznenađenje iz Zeničko-dobojskog kantona

    Predsednik kantonalne vlade Fikret Plevljak rekao je da se u Zeničko-dobojskom kantonu uglavnom proizvodi ono što se u Vojvodini ne može proizvesti s obzirom na konfiguraciju zemljišta.

    „Mi ćemo u Novi Sad doneti proizvode koji će prijatno iznenaditi posetioce i učenike sajma u Novom Sadu“, rekao je Plevljak i dodao da je za taj kanton saradnja s Vojvodinom značajna i zbog otvaranja novih mogućnosti za proizvođače hrane u Zeničko-dobojskom kantonu.

    Direktor Novosadskog sajma Goran Vasić izjavio je da će, pored intenziviranje međusobne trgovine, ovogodišnji poljoprivredni sajam biti prilika da dve regije zajednički nastupe na trećem tržištu.

    „Za to je potrebno da malo više radimo na boljem zajedničkom marketingu i da ugradimo malo više menadžerskog znanja u našu proizvodnju“, rekao je Vasić.

    Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da poljoprivredni sajam najznačajnija privredna manifestacija u Pokrajini i da je želja pokrajinske administracije da predstavnici Zeničko-dobojskog kantona u što većem broju budu prisutni na njoj.

    „Naša želja je da im pružimo podršku da se na ovogodišnjem sajmu predstave u najboljem svetlu, kako bise približili i intenzivirali ekonomski odnosi Vojvodine i Zeničko-dobojskog kantona“, rekao je Bugarski.

    Ovogodišnji Poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 18. do 24. maja i posetiće ga i delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čijem štandu će se predstaviti firme i proizvođači iz tog regiona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE