Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikat: Preduzeće „Žitko“ na ivici propasti

    Prehrambeno preduzeće „Žitko“ iz Bačke Topole su menadžment i bivši vlasnik, kompanija „Verano motors“, doveli do ivice propasti, upozorio je sindikat tog preduzeća.

    U saopštenju se podseća da „Žitko“ posluje više od jednog veka i apeluje na državne organe da učine sve da spreče propast tog preduzeća.

    U vlasništvu preduzeća, koje je 2004. prodato „Verano motorsu“, bili su silosi u Bačkoj Topoli, jedan od najvećih skladišnih prostora u Vojvodini, mlin sa najvećim kapacitetima, fabrika testa, najsavremeniji mlin „Belveder“ u Lovćencu sa skladišnim prostorom i elektro-mlin u Staroj Moravici. Kako se dodaje, u vlasništvu su bili i poljoprivredno imanje u Pačiru sa 400 hektara zemlje i najsavremenijim objektom za tov svinja, prasilište sa podnim grejanjem i fabrika stočne hrane.

    „Vlasnik je sve ovo kupio za 2,8 miliona evra, a zatim je prodao poljoprivredno imanje u Pačiru za četiri miliona evra i u međuvremenu zadužio kompaniju za 35 miliona evra i sada ništa ne radi jer se javljaju poverioci, odnosno banke koje su dale kredite, a vlasnik je stavio hipoteku na ove objekte“, naveo je sindikat „Žitka“.

    Dodaje se da su radnici tog preduzeća od Nove godine „pod stalnim pritiskom da napuste preduzeće uz sporazumni raskid ugovora o radu, jer se radnici proglašavaju tehnološkim viškom uz otpremninu na 10 rata“, iako imaju potpisan Kolektivni ugovor koji predviđa povoljnije uslove i veći iznos otpremnina.

    „Teraju nas da se odreknemo svih dugovanja kada su u pitanju primanja, svih potraživanja po pitanju zarada i da potpišemo sporazumni raskid radnog odnosa“, piše u saopštenju.

    Iz sindikata podsećaju da su glavni poverioci Komercijalna banka i AIK banka, a sama firma „Verano Motors“ duguje „Žitku“, kako je istaknuto, „ogromnu sumu novca“, što je „jedan od razloga to je preduzeće dovedeno na rub propasti“.

    Od danas u prodaji više nema brašna koje je proizvodio „Žitko“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE