Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije u Skupštini

    Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije, koji će stimulisati njenu racionalnu i održivu upotrebu i uštede, stigao je u Skupštinu Srbije.

    Prema objašnjenju iz Ministarstva energerike Srbije, koje je predložilo taj dokument, zakonom se ide ka strateškom planu i međunarodnoj obavezi Srbije da uštedi najmanje devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine, a planirano je i smanjenje emisije ugljen dioksida za oko devet odsto do 2030. godine.

    Potrošnja energije u Srbiji zavisna od uvoza energenata – čak 33,6 odsto se uzvozi, a emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora 76 odsto.

    Među obveznicima sistema energetskog menadžmenta, prema Studiji za uvođenje tog menadžmenta u sektorima potrošnje energije u Srbiji je 120 kompanija u industriji, 20 kompanija u proizvodnji zgrada, 160 opštine sa više od 20.000 stanovnika i državna uprava.

    Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike Srbije, ranije je kazao da se očekuje da primena zakona počne u januaru 2014. godine, kada će biti uspostavljen i budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti.

    Predloženim zakonom uvodi se naplata energije prema potrošnji, zahtevaće se ekodizajn, energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke, a jedna od ključnih novina biće i budžetski fond za energetsku efikasnost. Zakonom se uvodi se organizovano upravljanje energijom, energetski pregledi objekata, označavanje proizvoda koji značajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalni zahteve u pogledu energetske efikasnosti.

    Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće da donesu program unapređenja energetske efikasnosti u transportu od tri godine.

    Zakon će, kako ističu u Ministarstvu energetike, doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana. Primenom zakona će se, kako je navedeno, stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE