Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ratari iz Gajdobre prete blokadama

    Ako opština ne spreči da stočari dobijenu državnu zemlju izdaju u podzakup, ratari iz Gajdobre biće primorani da organizuju blokade i druge oblike građanske neposlušnosti.

    U njihovom ataru, od 950 hektara državne zemlje, polovinu su po povoljnoj ceni dobili u zakup stočari iz drugih sela i Bačke Palanke, kojima te oranice očigledno nisu neophodne kada ih izdaju trećim licima i tako ostvaruju bespravnu dobit, tvrde Gajdobrani. Oni takođe optužuju opštinsku komisiju da pogrešno tumači zakon i da su stočari na taj način dobili više zemlje nego što im pripada.

    Paore iz Gajdobre kolektivno je primio Bojan Radman, predsednik opštine. Zahtevali su raskidanje ugovora sa stočarima, koji su po prioritetu dobili državne brazde na obradu, na ime svojih farmi. Neki od njih, tvrde Gajdobrani, nemaju umatičen broj grla stoke sa kojima su konkurisali za državne oranice. Stočari takođe zahtevaju da se ubuduće površina zemlje za jednog stočara ograniči na najviše sto hektara za pravna i 50 hektara za fizička lica, kako se neki ne bi nezakonito bogatili na državnoj zemlji, i to upravo oni koji se bave agrobiznisom. Radmanu je rečeno da država treba da povede računa pre svega o paorima koji izdržavaju svoje porodice, obrađujući po desetak hektara zemlje.

    – Kada uskoro počnu prolećni radovi, nećemo dozvoliti nikom od podzakupaca da uđe u parcele u našem ataru. Ne želimo da pravimo probleme jer smo ozbiljni ljudi, ali ako to država ne spreči, moraćemo mi – zapretio je poljoprivrednik Neđo Ivanišević.

    Paori iz Gajdobre su optužili pojedine poljoprivrednike da su unapred, pre licitacije, uzurpirali površine koje su sami izabrali, a da niko iz opštine nije reagovao. U katastarskoj opštini Gajdobra ima još neizlicitiranog državnog zemljišta, a paori su zahtevali da se stočarima onemogući da učestvuju u zakupu.

    – Imamo slučaj da je jedan stočar dobio 180 hektara, a obrađuje samo 50, dok je ostatak dao u podzakup. Dolaze stočari iz Tovariševa, Bačke Palanke i drugih mesta jer imaju pravo na zakup, i tako se nama uskraćuje jedini način da preživimo sa desetak do 20 jutara zemlje. Takođe, za zemlju je zainteresovan i „Nektar“. Oni ovde imaju farmu „Budućnost“ i pošto su izjednačena pravna i fizička lica, i „Nektar“ ima pravo da konkuriše za zemlju u Gajdobri – objašnjava Simo Dabić razloge posete predsedniku opštine Radmanu.

    – On nas je podržao, ali nama se čini da on nema rešenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE