Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još uvek bez operacija promene pola o trošku države

    Promena pola o trošku države, kako stvari stoje, ostaće samo prazno slovo na papiru! Otkako je teoretski, pre više od godinu dana, izmenjen Zakon o zdravstvenom osiguranju i odobrena promena pola „na uput“, u praksi se ništa nije dogodilo. Do sada je 12 pacijenata pripremljeno za ovu intervenciju, ali njihov „preobražaj“, očigledno će ostati samo pusti san. Da bi se u zdravstvenoj ustanovi obavljala promena pola neophodno je da bolnica ima saglasnost Ministarstva zdravlja za uvođenje nove tehnologije, rekli su u RFZO.

    Pri RFZO postoji i komisija koja je odredila kriterijume po kojima pacijenti mogu da budu podvrgnuti ovoj intervenciji. Stručnu komisiju čine ginekolog, urolog, endokrinolog, psiholog, hirurg i predstavnik Fonda. Država bi trebalo po pacijentu da izdvoji 200.000 dinara, što podrazumeva sve troškove intervencije, uključujući i hormonsku terapiju.

    U Ministarstvu zdravlja kažu da će na sledećem sastanku Komisije biti razmatrano pitanje u vezi sa ustanovama koje imaju odobrenje. Ipak, Kliničko-bolnički centar „Zvezdara“, u kojem su se već radile ove intervenicje, prošle godine je odbijen.

    – Gradska bolnica je sredinom avgusta prošle godine poslala molbu za uvođenje usluga, koje predstavljaju nove tehnologije, gde smo tražili i dozvolu za operacije promene pola – kaže prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i direktor KBC „Zvezdara“. – Još 19. oktobra dobili smo odgovor da je sve odobreno, osim tog zahvata. Član sam i komisije za odluku o promeni pola pri ministarstvu i Fondu i do sada smo imali samo dva sastanka. Sve je to išlo nekako traljavo.

    Nešto više optimizma ima dr Miroslav Đorđević, urolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i stručnjak za operacije promene pola u Srbiji. Prema njegovim rečima, u GAK „Narodni front“ može da se radi dobar deo operacija.

    – Hteo bih i da se deo operacija obavlja na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, jer je u sklopu dečje urogolije apartman gde bi mogli da budu smešteni ti pacijenti – priča dr Đorđević. – Imamo 12 novih pacijenata koji su spremni i čekaju na ovu interveniciju. Neki od njih su na listi čekanja i više od tri godine. Ostalo je samo da pacijenti sami podnesu molbu, a komisija pri RFZO treba da se sastavi i odluči ko može da bude operisan, a ko ne. Voleo bih da se što pre započne sa operacijama, jer je ovo humana procedura, a pacijenti su nestrpljivi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE