Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stočni fond stabilan, ali kriza nije prošla

    Stočni fond u Kruševcu je stabilan, ali se još ne može reći da je kriza prošla jer se tek očekuje nedostatak stočne hrane, kako se približava vreme nove žetve, izjavio je vršilac dužnosti direktora javne ustanove Veterinarska stanica Saša Anđelković.

    Komentarišući prošlogodišnju najavu da će stočni fond u Rasinskom okrugu biti smanjen za 3.000 grla, Anđelković je, u izjavi Tanjugu, kazao da su podaci s kojima raspolaže ova ustanova za sada ohrabrujući.

    „Mi tek očekujemo deficit stočne hrane jer će se ona do sledeće žetve smanjivati, ali verujem da su se naši stočari blagovremeno pripremili za ovaj period“, kazao je Anđelković.

    U 2011. godini bilo je obeleženo 9.109 priplodnih krava, dok je taj broj prošle godine bio manji za 50 grla, naveo je direktor Veterinarske stanice i dodao da je, za razliku od priplodnih krava, broj junica povećan, što govori o tome da se sve više stočara opredeljuje za gajenje mlečnih grla.

    „Povećanje trenda od 200 grla je značajno i to povećanje se odnosi na velika gazdinstva, dok se mala poljoprivredna gazdinstva i dalje gase“, rekao je Anđelković.

    On je naveo da je broj koza i ovaca u prošloj godini u odnosu na 2011. godinu smanjen sa 11.000 grla na 9.600, prasadi sa 55.000 na 48.000 i teladi za 400 grla, dok je broj krmača od oko 6.000 stabilan.

    Anđelković je naglasio da je budžet grada Kruševca za poljoprivredu povećan sa 30 na 50 miliona dinara, te da se može smatrati da su podsticajna sredstva jedan od razloga očuvanja stočnog fonda.

    U januaru je sproveden postupak za veštačko osemenjavanje, rekao je on i naveo da subvencija za prvo osemenjavanje iznosi 1.500 dinara, a za drugo 1.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE