Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas skuplji od petka, struja od marta

    Iako je bilo najavljeno da će od 1. februara električna energija biti skuplja za 10 do 12 odsto, to se neće desiti jer Elektroprirveda Srbije još nije ni poslala zahtev za povećanje cene Agenciji za energetiku.

    Tako će od petka, ipak, biti skuplji samo prirodni gas. Kubik će, prosečno, biti skuplji za 8,6 posto i bez poreza na dodatu vrednost koštaće 44,40 dinara, a kada se i on uračuna – 48 dinara, dok će struja najverovatnije biti skuplja od marta.

    Kao i prilikom najave poskupljenja gasa s početka ove godine, kada je bilo reči da će gas od 1. januara poskupeti za 10 odsto, poskupljenje je prolongirano na februar, i promena cene struje odložena je za mesec dana. Naime, promena cena gasa odložena je zbog obaveze da potrošači 15 dana pre promene cene moraju biti obavešteni o tome, a sada je isti razlog primenjen i kod najave poskupljenja struje.

    Treba reći da je promenu cene struje najavila ministarka energetike Zorana Mihaj-ović, koja je uz to rekla i da se očekuje i novi tarifni sistem kojim bi se smaljila raz¬lika između skupe i jeftine struje, odnosno razlika u ceni kilovata između dnevne i noćne tarife. Tako bi se moglo desiti da se sadašlji odnos između skupih i jeftinih kilovata, koji je jedan prema četiri, bude i jedan prema dva, što bi značilo da bi procenat poskupljenja bio viši od najavljenog procenta. A razlog je u tome što bi smanjenjem sadašnjeg odnosa između skupih i jeftinih kilovata noć¬ni duplo posku¬peli i to bi značajno povećalo račune.

    Tako bi se potrošačima koji troše do 1.000 kilovata (uz ravnomernu potrošnju sku-pih i jeftinijih), mesečni račun sa oko 5.500 di¬na¬ra, uz najavljenih 10 odsto poskupljenja i promenu odnosa između skupih i jeftinih kilovata, otišao na oko 7.000 dinara. Onima koji mesečno troše više kilovata i prelaze u najskuplju, crvenu zonu, računi bi, naravno, bili još viši. Međutim, račun bi se uvećao i onima koji troše do 500 kilovata mesečno, takođe uz ravnopravnu potrošlju skupe i jeftine struje i, pri tome svoje stanove ne zagrevaju koristeći električnu energiju. Njima bi se račun uvećao za oko 600 dinara (oko 300 dinara zbog najavljenog poskupljenja i gotovo isto toliko zbog promene odnosa između skupih i jeftinih kilovata), pa bi se procenat poskupljelja bio i iznad 20 posto.

    Ipak, za sada se još ne zna kako će se i po kojoj ceni obračunavati kilovati i kakav će odnos biti između dnevne i noćne tarife, ali se zna da će se još u februaru struja plaćati po sada važećim cenama, a toliko vremena imaju i nadležni da utvrde računicu o procentu poskupljenja. Tada će se već stići do trećeg meseca u godini, proleće će biti na pragu, a time će se i potrošnja struje smanjiti. Da li će tada biti lakše povećati cenu struje i, istovremeno, promeniti odnos skupih i jeftinih kilovata videće se. Naime, broj ukupno potrošenih kilovata, svakako će biti malji nego, recimo, u januaru, pa se visina računa, možda, neće biti drastično razlikovati. Posebno zato što će, ako struja poskupi u martu, to biti vidljivo na računima koji na kućne adrese stižu u aprilu.
    A.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE