Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineski recept za prodaju magle

    Zamah industralizacije Kine pokrio je severni deo zemlje gustim smogom toksičnih hemikalija. Prema BBC-ju zagađenost vazduha u Pekingu je ovih dana 20 puta veća od dozvoljenih vrednosti, vidljivost je smanjena, a stanovnicima se preporučuje da ostanu u zatvorenim prostorijama. Staromodno komunističko rešenje ovog problema verovatno bi bilo ignorisanje, piše britanski Telegraph, ili pak organizacija „narodnog rata protiv buržoaskih toksina“.

    Nakon Maovog poretka stvari su nešto drugačije, pa je odgovor kineske elite konzumerizam. Čen Guanđibao, kineski preduzetnik vredan 740 miliona dolara, počeo je prodaju limenki svežeg vazduha. Svaka se prodaje za pet juana, a možete izabrati između vazduha iskonskog Tibeta, postindustrijskog Tajvana ili revolucionarne prefekture Janan.

    Konzerve vazduha ovog preduzetnika nisu ništa do prodavanja magle, s obzirom na proces proizvodnje koji je Guanđibao objasnio ranije. Vazduh naime nije ni kompresovan, prema rečima izumitelja dovoljno je da radnici zamahnu nekoliko puta praznom konzervom kako bi ugurali vazduh unutra, a kad ga bude dovoljno čip unutar limenke će je i zatvoriti.

    „Otvaranjem konzerve i sa snažna tri udaha bićete u boljem raspoloženju i razbistrićete misli“, kaže Guanđibao.

    Konzerve vazduha prodaju se i kao jedan način promovisanja zaštite okoline, mada niko nije ukazao da će proizvodnja samih limenki i njihovo odlaganje doprineti zagađenju Kine. Rana faze konzumerizma koja je zahvatila Kinu izgleda da je stvorila plodno tle za razne malverzacije.
    I.M.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE