Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izborni predmeti i van matičnog fakulteta

    Studenti Univerziteta u Beogradu od naredne školske godine (2013/14), osim na matičnom fakultetu, izborne predmete moći će da slušaju i na drugim fakultetima u okviru ovog univerziteta.

    Tako će, na primer, student kome je engleski jezik izborni predmet moći ozbiljnije da ga savlada na Filološkom, odnose s javnošću na FPN ili na FON-u, dok bi Filozofski otvorio vrata za ljubitelje psihologije, filozofije i sociologije.

    – Suština Bolonjskog procesa je da studenti ne budu vezani samo za onaj fakultet na kojem studiraju i zato želimo da novi ciklus akreditacije iskoristimo kako bismo konačno započeli projekat mobilnosti studenata. Za početak, izborne predmete studenti će moći da slušaju samo na onim fakultetima s kojima je njihov matični sklopio dogovor – kaže prof. dr Nada Kovačević, prorestorka za nastavu UB.

    Izborni predmeti postoje na svakoj godini studija, a boduju se kao i svi drugi. Studentima se uglavnom daje da biraju koji će strani jezik učiti, da se odluče za jednu od nekoliko ponuđenih oblasti psihologije, filozofije i sociologije ili izbor između dva slična stručna predmeta na fakultetu.

    – Mobilnost je osnovni postulat Bolonje, s kojim uveliko kasnimo i na koji se više ne sme čekati. Problem bi jedino mogli da predstavljaju mali kapaciteti nekih fakulteta, ali i to je stvar organizacije, na čemu će univerziteti morati da porade – poručuje Vladimir Smuđa, predsednik Studentskog parlamenta UB.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE