Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikat PKB-a protiv nezakonitog „otimanja“ zemljišta

    Samostalni sindikat zaposlenih Poljoprivredne korporacije Beograd negodovao je zbog raspisivanja novog javnog oglasa za davanje u zakup zemljišta u Zrenjaninu.

    Iz Sindikata su predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu poručili da će svih 2.000 zaposlenih u PKB „svojim telima i mehanizacijom“ sprečiti svaki eventuani pokušaj protivzakonitog „otimanja“ bilo kog pedlja zemlje na koji PKB -a polaže pravo.

    „Poručujemo lokalnim veleposednicima, paorima i latifundistima – dalje šape od naše zemlje, zaobiđite je u širokom luku“, navodi se u saopštenju Sindikata i ističe da zaposleni PKB neće dozvoliti „dalje razgrabljivanje i dezintegraciju“ te korporacije.

    Prema njihovim navodima, nakon odluke državnih organa o ustupanju 5.000 hektara zemljišta gazdinstava PKB 7. Juli Surčin kompaniji čiji će većinski vlasnik biti Al Dahra iz Abu Dabija nastavljaju se pokušaji rasparčavanja PKB.

    „Ovaj put je aktuelna namera lokalne vlasti u Zrenjaninu, da sprovođenjem nezakonitog postupka davanja u zakup državnog zemljišta koje se nalazi na području naselja Čenta i Perlez, oduzmu od PKB-a oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta „, navode u Samostalom sindikatu zaposlenih PKB -a.

    Kako napominju, u slučaju da ograni Grada Zrenjanina istraju u nameri da PKB- u „oduzmu“ to zemljište, na protivzakonit način, bitno bi bila narušena ekonomska i tehnološka održivost, funkcionalnost i dalji opstanak gazdinstva PKB Čenta.

    Iz Sindikata su ukazali da je odluka o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu, između ostalog i zemljišta koje koristi PKB, prvi put objavljena sredinom 2012. PKB je nakon toga ponudila da na ime korišćenja tog zemljišta uplati iznos jednak zbiru početnih cena licitacije uvećan za 30 odsto, što je više od 15 miliona dinara, ali odgovor nisu dobili, dodaje se u saopštenju.

    Prema oceni Sindikata, to bi dovelo u pitanje status 30 zaposlenih žitelja Čente i okolnih naselja, koji vredno rade i uredno primaju prosečnu neto zaradu od 48.000 dinara, na koju im se obračunavaju i uplaćuju porezi i doprinosi. Ti radnici su, kako se dodaje, ponovo ponosni što su deo PKB Korporacije i ne žele da budu žrtve nezakonitih „lokalpatriotskih malverzacija usmerenih na otimanje zemljišta od PKB-a kako bi se ono dodelilo paorima i veleposednicima koje ne zanima njihova sudbina“.

    U saopštenju Sindikata se dodaje da bi indirektna posledica „otimanja“ zemljišta od PKB bilo smanjenje stočnog fonda na susednom gazdinstvu PKB Dunavac, koja se prehranjuju prinosima sa površina na području Čente i Perleza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE