Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija neće davati odobrenja za nove GMO useve

    Evropska komisija ne planira da daje zeleno svetlo novim genetski modifikovanim usevima tokom sledećih meseci i želi prvo da postigne dogovor o nacrtu zakona koji bi omogućio zemljama članicama da pojedinačno odluče hoće li ih uzgajati ili zabraniti, pišu evropski mediji.

    Evropska komisija objavila je 2010. nacrt zakona o uzgoju GMO useva, ali protivljenje Francuske, Nemačke i Britanije sprečilo je dogovor o tom predlogu koji je trebao da bude odobren od strane većine vlada i Evropskog parlamenta pre nego što postane zakon.

    „Razgovaraćemo o tom pitanju sa tri vlade da bismo videli da li možemo ponovo otvoriti pregovore o predlogu“, rekao je Frederik Vinsent, portparol za EK zdravlje. Dodao je da je prioritet poverenika Tonija Borga obnavljanje pregovora sa zemljama članicama.

    U četrnaest godina EU je odobrila uzgoj samo dva genetski modifikovana useva namenjena ljudskoj ishrani – krompira Amflora nemačkog BASF-a i kukuruza MON 810 američkog Monsanta. U SAD-u je odobreno njih devedeset, a u Brazilu oko trideset.

    Sedam vrsta useva – šest kukuruza i jedan soje – trenutno čekaju odobrenje Komisije, nakon što su dobili pozitivno mišljenje Evropske agencije za sigurnost hrane.

    „Da je željela, Komisija je mogla da pokrene proceduru odobravanja uzgoja jedne vrste GMO soje i šest sorti GMO kukuruza, ali ona to zasad neće učiniti“, izjavio je Vinsent, ali je odbacio špekulacije o tome da EK do kraja svog mandata ima nameru da zamrzne svaku odluku o uzgoju GMO useva.

    Odobrenje nekih vrsta GMO usjeva za ishranu ljudi pogoršalo je odnose nekih članica Unije i Evropske komisije. Osam zemalja, Austrija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Luksemburg i Poljska opredelile su se za zabranu uzgoja GMO kultura na svojoj teritoriji.

    U EU je odobreno pedesetak GMO useva za prehranu stoke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE