Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nedostatak sna odnosi milijarde dolara kompanijama

    Jedan od najvažnijih izvora produktivnosti je dobar san. Retki su oni koji se nakon četiri sata sna osećaju „kao novi“. Većina ljudi nedovoljno spava, a prema istraživanju komapnije to košta milijarde dolara, piše Wall Street Joournal. Istraživači Harvarda ustanovili su da je nedostatak sna poslodavce koštao oko 63,2 milijarde dolara u 2011. godini.

    Osobe koje nisu imale dovoljno sna, procenjuje se da je u pitanju oko 30 odsto zaposlenih, jednostavno su više rastrojene i manje produktvine. Kopmanije su počele da uviđaju da ih to košta, pa sve više njih, poput giganata kao što su Procter & Gamble i Goldman Sachs, zapošljavaju stručnjake koji edukuju zaposlene o posledicama lošeg sna, kao i o navikama za dobar san. Neke kompanije imaju konkretniji, fizički, pristup problemu pa su u okviru kancelarija obezbedile prostor za dremku.

    Ulaganje u zdravlje zaposlenih predstavlja rastući trend u korporacijama. Kako troškovi zdravstvene zaštite rastu, poslodavci pokušavaju da ih smanje na dugoročnom nivou podstičući zaposlene na zdraviji način života u smislu ishrane i redovnog vežbanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE