Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da za kratko vreme naučite više stranih jezika

    Ko su poliglote ako ne operski pevači. Pored tehnike pevanja moraju da barataju sa više stranih jezika. Tako su ovi umetnici koristan izvor informacija i metoda kako za kratko vreme progovoriti strane jezike.


    Pevač Gebrijel Vajner uspeo je da za kratko vreme nauči italijanski, nemački, francuski i ruski i ovo svoje dragoceno iskustvo podelio je sa svojim kolegama. „Ovo je metod u četiri koraka zahvaljujući kojem sam naučio francuski do srednjeg nivoa i to za pet meseci. Upravo ga sada primenjujem sa ruskim jezikom“, rekao je operski pevač. Koliko će trajati svaki od koraka zavisi od jezika (koliko je alfabet blizak maternjem) i koliko imate slobodnog vremena. Vajneru je za francuski trebalo 30-60 minuta dnevno sa engleskim kao maternjim.

    Faza prva – učite pravilan izgovor. Traje 1-2 nedelje (ukoliko je u pitanju jezik sa srodnim alfabetom). Veoma je važno da slušate dobar izgovor, morate znati kako jezik zvuči i to pre nego što počnete sa klasičnim, školskim učenjem. Ovde postoji više načina – na internetu imate mnogo sajtova gde možete čuti izgovor svake reči i fraze, mp3 snimci i vodiči za jezike.

    Faza druga – Ova faza traje oko tri meseca. Vajner je koristio program Anki koji u sebi ima sistem ponavljanja tako da je pevač učio 20-30 reči za samo pola sata. Ponavljanje i ponavljanje i to zahvaljujući softveru za smartphone. Zatim se uključio u program učenja stranih jezika Middlebury College. Najviše mu je pomogao metod koji ne dozvoljava prevode na maternjem jeziku, već se koristi samo jezik koji se uči. U Anki program je ubacio reči koje se najčešće koriste (čovek, žena, mačka, pas, lopta…) i koje se lako mogu opisati slikama, a zatim i glagole i prideve. Zatim je reči spajao i pravio rečenice i proveravao ih na sajtu lang-8.com pre nego što bi ih sačuvao u Anki platformi i kasnije preslušavao.

    Faza tri – slušanje, pisanje, čitanje. Pošto ste usvojili pristojan vokabular i jasni su vam gramatički principi, u ovoj fazi je važno da gledate TV na stranom jeziku, čitate novine, knjige, pišete šta vam padne na pamet (od liste za kupovinu do svojih misli). Sve napisano proverava Anki i lang-8.com. Ovde je bitan kvantitet – čitajte, slušajte o svemu što vas zanima. Koliko god imate vremena.

    Faza četiri – govor. Vajner je ovu fazu prolazio na kursu od 7 nedelja u želji da što više govori. Poenta je da sebe dovodite u situaciju da ste primorani da govorite strani jezik bez i malo pomoći maternjeg. Ako nemate vremena ili novca za kurseve, tu je internet. Pronađite osobe sa kojima možete da razgovarate što više (skype, videochat…). Iako grešite, ne povlačite se. Da biste tečno naučili da govorite drugi jezik, morate pričati, stalno i stalno dok vaš mozak ne složi sve informacije koje je primio u prve tri faze. Da se to desilo shvatićete kada potpuno opušteno počnete da izgovarate rečenice bez i malo dvoumljenja da li su gramatički ispravne ili da li vam je izgovor dobar.

    Gabrijel Vajner je ovo svoje iskustvo iskoristio ne samo da bez velike muke uči strane jezike već i pomogne drugima. Živi i peva u Beču i svojom metodom druge podučava engleski. Polaznici kažu veoma uspešno.
     
    M.P.
    Pročitajte i ovo:

    Tako to rade pametni ljudi. Učite od njih




    Najproduktivniji su ljudi između 35 i 44 godine




    Za veću produktivnost ovako vežbajte mozak




    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE