Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvajanje zakona o podsticajima u agraru do kraja januara

    Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju već je u skupštinskoj proceduri i očekuje se da će biti usvojen do kraja januara, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

    „Odmah nakon usvajanja Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, vlada će na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojiti uredbu o raspodeli sredstava kojom ćemo bliže definisati po pojedinim merama koje se već nalaze u zakonu, koliko ćemo potrošiti u 2013. godini“, kazao je Milovanović.

    Nakon toga, ministar poljoprivrede će usvojiti pravilnike za svaku od pojedinačnih mera, čime će one praktično zaživeti i počinje prijem i obrada zahteva poljoprivrednika, a kasnije i isplata subvencija, dodao je Milovanović.

    On je ukazao da je ovim zakonom definisano više stvari, a prva i najbitnija su vrste podsticaja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koje su kategorisane u tri grupe.

    Pored direktnih plaćanja koje zemljoradnike najviše interesuju, definisane su i mere ruralnog razvoja na koje će pravo imati ne samo fizička lica koja se bave poljoprivredom, već i pravna lica, što je novina, istakao je Milovanović.

    Treća grupa podsticaja su posebna davanja u poljoprivrednoj proizvodnji, što su uglavnom takozvane institucionalne mere koje imaju za cilj opšte unapređenje uslova rada u oblasti poljoprivrede, kazao je Milovanović.

    „Takođe, ovaj zakon definiše minimalni nivo podsticaja po pojedinim merama, a najinteresantnija i finansijski najzahtevnija mera je plaćanje po hektaru koje će u 2013. iznositi 12.000 dinara“, naveo je on.

    S druge strane, ovaj zakon predviđa da ta plaćanja u kasnijim godinama u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu budu čak i viša, objasnio je pomoćnik ministra, dodajući da ukupna sredstva za podsticaje ne mogu biti manja od pet odsto nacionalnog budžeta.

    Milovanović je napomenuo da su definisana plaćanja po grlu goveda u iznosu od 20.000 dinara, a posebno mesto zauzima i proizvodnja svih kategorija mesa gde subvencija za tov junadi u 2013. iznosi 10.000 dinara po grlu, a za svinje 1.000 dinara po grlu.

    Na snazi ostaje i premija za mleko, koja će u ovoj godini iznositi sedam dinara po litru proizvedenog i isporučenog mleka, rekao je Milovanović, najavljujući da će u kasnijim godinama viši nivo kvaliteta mleka biti subvencionisan u većoj meri.

    On je podvukao da je suštinska prednost ovog zakona što definiše i fiksira plaćanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na duži vremenski period, a prateći pravilnici koje donosi resorni ministar su takođe višegodišnji dokumenti, pa prestaje potreba za donošenjem pojedinačnih uredbi za svaku pojedinačnu meru.

    „Na taj način poljoprivredni proizvođači imaju potpuni uvid u ono što im stoji na raspolaganju, ali i poznaju uslove koje moraju ispuniti kako bi ostvarili pravo na podsticaje“, rekao je Milovanović, dodajući da će se time obezbediti predvidljivost poslovnog ambijenta za sve one koji se bave poljoprivredom.

    Milovanović je na kraju podsetio da ove godine agrarni budžet, odnosno subvencije u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čini 4,5 odsto nacionalnog budžeta, odnosno oko 40 milijardi dinara, što je kako je istakao, relativno visok nivo izdavanja za tu oblast ne samo u regionu, već i na teritoriji EU.

    Subvencije koje poljoprivrednicima pripadaju po starom zakonu , a namenjene su za setvu, biće isplaćene na vreme, rekao je za Radio – televiziju Vojvodine državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE