Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podrška koju svako uspešan ima uz sebe

    Koju god funkciju da obavljate, kakvim se god poslom bavili i bez obzira koliko imate poslovnog iskustva, uvek je pored vas stajao neko ko vas je podržavao, učio, mudro savetovao i koga verovatno nikada nećete zaboraviti.

    Pored korisnih profesionalnih saveta koje ste slušali, još je važnije da oko sebe svakodnevno imate podršku od ljudi koji nisu direktno vezani za posao kojim se bavite, koje volite, verujete im i čije mišljenje cenite. Možda niste ni svesni toga, ali vaši prijatelji, rodbina, partneri mnogo su doprineli vašem uspehu, kakav god bio. Uspeh je uspeh, a ovi mentori vam trebaju i čuvajte ih oko sebe.

    Koji su to ljudi, mentori koje je svaki uspešan poslovni čovek na ovom svetu imao oko sebe? Bez obzira da li su osnivali Google ili drugu prestižnu kompaniju ili vode male trgovinske biznise njihovi mentori zaslužni su za svaki uspešan projekat.

    Treba vam i trebaće vam prijatelj koji je bio tu od samog početka. Ovakva prijateljstva su neprocenjiva. Ovakve osobe vas znaju – od prve ideje i prvog sna o poslu. Pratili su sve vaše promene, uspone, padove i merodavni su da kažu kojim putem idete, da li treba da spustite loptu i malo se vratite u vreme maštanja kada su se ideje rađale. Ovi vas prijatelji mogu prilično prodrmati ukoliko ste možda utabali put rutine.

    Osobe koje prolaze slične poslovne faze. Bilo da započinjete posao ili ste uveliko prisutni na tržištu, uvek je veoma korisno razgovarati sa ovakvim osobama. I nije samo u pitanju razmena iskustava već i podrška i povoljan vetar u leđa. Posle svakog razgovora uvidećete da niste jedini na svetu sa poslovnim problemima koje treba rešiti, dilemama i odlukama. Svako u poslu prolazi kroz manje-više slične razvojne faze.

    Kolega sa kojim ne volite da radite. Veoma je značajno da pored sebe imate nekog ko vas nervira, ko možda ima drugačiji stav i koga jednostavno ne mirišete. Bićete primorani da branite svoje stavove i da se učite toleranciji. Ovo su veoma važne socijalne veštine. Možda je veća korist od ovakvog kolege, nego od okruženja istomišljenika koji klimaju glavom i odobravaju.

    Uvek vam treba mentor koji je vaša sušta suprotnost. Pogotovo u vrsti posla koju obavlja. Recimo, ne znate ništa o vođenju finansija, ali povremeno biste mogli da proćaskate sa finansijskim direktorom. On zna mnogo toga o čemu vi malo znate. Ne samo da ćete čuti po koju pametnu, već ćete mnogo i naučiti. Aktiviraće vam se delovi mozga koje ne koristite tako često.

    Prijatelj koji je oduvek znao da ćete postati uspešni u poslu. Verovao je u vas, veruje i verovaće i nikada vam neće podilaziti iako postanete milioner. Pored ovakvih mentora nema odustajanja. Oni znaju da vi možete sve što zamislite i neće dopustiti da padnete. Koliko je bar u njihovoj moći.
    M.P.

    Pročitajte i ovo:

    Kakvi mentori su neophodni za uspešnu karijeru?




    Pozovite plej listu kad vam treba podrška

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE