Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ninova nagrada za ‘Veliki rat’ Aleksandra Gatalice

    Roman „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice u izdanju Mono&Manjana, dobitnik je ovogodišnjeg prestižnog književnog priznanja, Ninove nagrade za roman godine.

    Novčana protivvrednost NIN-ove nagrade za roman godine je milion dinara, a pokrovitelj je kompanija „Danube Foods grupa“.

    Odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov.Kako navode na Facebook stranici nedeljnika NIN, za roman Veliki rat glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, za roman Posmrtna maska Lasla Blaškovića glasali su Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

    U najužem izboru bili su i romani „Zoja“ Mire Otašević (Geopoetika), „Veprovo srce“ Draga Kekanovića (SKZ), „Štampar i Veronika“ Katarine Brajović (Oktoix i Makarije) „Nesreća i stvarne potrebe“ Ivančice Đerić (Rende) i „Posmrtna maska“ Lasla Blaškovića (Arhipelag).

    Veliki rat Aleksandra Gatalice izdvojio se od ostalih romana po umetničkoj reviziji odnosa prema Prvom svetskom ratu . Prateći sudbine stotinak slavnih i anonimnih književnih junaka i kombinujući fantastiku sa dokumentarističkim pristupom, Aleksandar Gatalica je načinio ubedljivu sliku prelomnih događaja u svetskoj istoriji. Suprotstavljajući se lokalnom i tradicionalističkom pogledu na prošlost, Gatalica koristi istoriju kao živo poprište ljudskog iskustva, dugog propadanja i neugasle nade.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE