Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lečenje insulinom uskoro bez igle?

    Otkriće australijskih stručnjaka o tome kako insulin deluje na molekularnom nivou, otvara mogućnost novog načina lečenja dijabetesa, čime bi za milione ljudi prestala potreba da se svakodnevno bodu iglom.

    Posle dvadesetogodišnjeg istraživanja, stručnjaci australijskog Instituta za medicinska istraživanja Volter i Eliza Hol, utvrdili su kako se insulin na molekularnom nivou vezuje za receptorske ćelije pacijenta, pokrećući izdvajanje glukoze iz krvotoka, kako bi se uskladištila kao izvor energije, objavila je 10. januara agencija AFP.

    Vođa istraživanja Majk Lorens ističe da se time otvara put za razvoj novih, efikasnijih od dosadašnjih, lekova protiv šećerne bolesti. To bi mogao da bude insulin koje nije potrebno davati potkožno ili pak takav koji bi imao unapređena svojstva ili duže delovanje pa ne bi bilo nužno uzimati ga tako često kao dosad.

    Od takvih novih tipova insulina veliku korist bi mogli da imaju i dijabetičari u zemljama u razvoju jer bi mogao da bude stabilniji pa ga ne bi bilo nužno držati u rashladnim uređajima, napominje Lorens.

    Procenjuje se da danas u svetu ima 347 miliona dijabetičara, a njihov broj se povećava, naročito u zemljama u razvoju, zbog sve učestalije gojaznosti i fizičke neaktivnosti.

    Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prognozira da će do 2030. šećerna bolest biti sedmi po značaju uzročnik smrti u svetu, kao i da će se smrtnost od te bolesti u narednih deset godina povećati za više od 50 odsto. Među komplikacijama izazvanim dijabetesom spadaju slepilo, nužnost amputacije udova i otkazivanje bubrega.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE