Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska spašava solarni sektor

    Francuska je udvostručila ciljane proizvodne kapacitete i ponudila veću finansijsku potporu malim solarnim elektranama koje koriste solarne ploče proizvedene u Evropi kako bi spasila od propasti posrnuli sektor solarne energije. Mere bi trebale da podstaknu više od dve milijarde evra ulaganja, a ministarka energetike Delfine Bato najavila ih je prilikom posete fabrici solarnih ploča u zapadnom delu Francuske.

    Socijalistička vlada pokušava da spasi industriju u kojoj je u protekle dve godine izgubljeno 15.000 radnih mesta. U 2012. sektor je tako zapošljavao 18.000 radnika, u odnosu na 32.500 koliko ih je zapošljavao u 2010.

    Nove mere predviđaju udvostručenje ciljanih proizvodnih kapaciteta na hiljadu megavata godišnje, što odgovara kapacitetu malog nuklearnog reaktora, rekla je ministarka Bato. Vlada će tome dodati i maksimalno 10 odsto subvencija za male solarne elektrane koje koriste solarne ploče proizvedene u Evropi.

    „Mnoga su radna mesta izgubljena zbog neuravnotežene politike prethodne vlade. Mi ćemo se boriti za ekološku konkurentnost Francuske“, izjavila je Bato.

    Spasonosne mere stupiće na snagu nakon objave odgovarajuće vladine uredbe u ovoj godini, a trebale bi  da podupru solarnu industriju dok ne bude sastavljen nacrt šireg zakona o energiji nakon završetka vladine rasprave o „energetskoj tranziciji“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE