Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tabaković: Dinar će biti jak, cene neće divljati

  Normalna, nova poljoprivredna sezona doneće korekcije cena hrana naniže i značajno će doprineti smanjivanju inflacije i njenom dovođenju u granice cilja od četiri, plus-minus 1,5 odsto do kraja 2013. godine, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  „Uz to, u ovoj godini videće se i puni efekti započete fiskalne konsolidacije. Na pad inflacije će delovati i manja tražnja, kao i očekivana stabilnost deviznog kursa. Naša projekcija možda izgleda ambiciozna, ali je realna ukoliko monetarna politika bude poduprta najavljenom fiskalnom konsolidacijom i smanjenjem budžetskog deficita, rekla je Tabaković za novogodišnji broj „Večernjih novosti“.

  Ona je navela da je NBS u svojoj projekciji već uvažila činjenicu da u 2012. zbog predizbornog marketinga nije izvršeno adekvatno prilagođavanje regulisanih cena, pa je za 2013. ukalkulisan njihov veći rast, praktično na nivou 2012.
  „Sa te strane ne bi trebalo da bude iznenađenja. Nema ih više ni u pogledu godišnje dinamike, jer sarađujemo i sada nas Vlada obaveštava o tome kada namerava da koriguje neku od regulisanih cena. Ono što je teško predvideti jesu cene stambeno-komunalnih usluga. O njima odlučuju lokalne zajednice i gde mnogo toga zavisi od kretanja svetskih cena nafte“, kazala je guverner NBS.

  Prema njenim rečima, delovanje NBS zavisi od karaktera inflatornih pritisaka.
  „Monetarnom politikom nismo mogli direktno da utičemo na cene hrane, ali smo sprečavali da se taj inflatorni talas ne prenese na druge cene. NBS je reagovala tako što je uvela restriktivnost monetarne politike kroz korekciju referentne kamatne stope i izmenila odluku o obaveznoj rezervi. Ovakve mere uvek imaju odloženo dejstvo, pa će i efekti biti vidljivji u 2013. godini“, kazala je Tabaković.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE