Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bivši tehnolog Bambija izvozi rakiju za Kanadu

    Kada je, pre sedam godina, napustio posao u fabrici keksa „Bambi“, Saša Branković, diplomirani inženjer tehnologije iz obližnjih Kumana, odlučio je da se u svom rodnom mestu posveti preradi voća. Pri tome, nije planirao da od darova prirode pravi sokove i džemove, već najkvalitetniju voćnu rakiju.

    – Pre pet godina, osnovao sam firmu „Destileri“, koja je u startu preradila oko 20 tona voća, od kojeg je dobijeno 4.000 litara rakije. Zahvaljujući unapređenju poslovanja, danas prerađujemo stotinu tona voća i proizvodimo 10.000 litara kvalitetne rakije – kaže Saša, kojem se u poslu ubrzo pridružio i Goran Mladenović iz Majilovca, sada direktor firme.

    – Danas proizvodimo šest vrsta rakije od najkvalitetnijeg voća, te tržištu u Srbiji, a od ove godine i u susednoj Rumuniji, plasiramo pića od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške i grožđa. Šljive, dunje i kajsije stižu nam sa juga Srbije, iz okoline Kuršumlije, Blaca i Prokuplja, stižu nam šljive, dunje i kajsije, kruške iz Smedereva i Čačka, a jabuke iz obližnjeg Carevca – objašnjava Goran.

    Njihovi proizvodi mogu se naći u velikim marketima, a rakijama iz Kumana snabdevaju se i neki od najpoznatijih beogradskih restorana. Istovremeno, u Rumuniju su izvezli oko 2.500 litara, a u toku su ugovaranja za još četiri tone. Planiraju i osvajanje tržišta Kanade, u koju bi uskoro trebalo da pošalju „probni plasman“ – oko dve tone rakije.

    – Kada se voćna smeša ispeče, dobijamo takozvani prvenac, koji ima oko 85 odsto alkohola ili oko 35 gradi. On se potom dalje obrađuje do trenutka dok ne dobijemo finalni proizvod. Nakon toga, gotovu rakiju sipamo u flaše, stavljamo specijalne čepove i etikete, a potom i voštani žig, čime zaštićujemo svoj proizvod – nabraja Dejan Branković, vlasnikov mlađi brat koji rukovodi proizvodnjom u Kumanu, odnosno nadgleda kompletan tehnološki proces pravljenja rakije: počev od pečenja u bakarnom kazanu, uz korišćenje prirodnog gasa kao goriva.

    Na kraju, saznajemo da u „Destileriju“ uveliko rade na još jednom artiklu – prirodnoj, „mekanoj“ rakiji od jabuke, sa dodatkom meda…

    – Zvaće se „medenica“ i, zajedno sa ostalim našim rakijama, naredne godine ćemo je predstaviti na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu – zaključuje Dejan Branković.

    Osim prvoklasnog voća, u Kumanu se za proizvodnju rakije koristi i najbolja moguća oprema. Voćna smeša peče se u najkvalitetnijem bakarnom kazanu, napravljenom u Rumi, a i flaše neobičnog dizajna takođe su odličnog kvaliteta i domaće proizvodnje, jer stižu iz Fabrike stakla u Paraćinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE