Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčki ministar krio bogataše sa „Lagard liste“?

  Na novom „Lagardinom spisku“, listi imena bogatih Grka sa računima u švajcarskim bankama, navodno se nalaze četiri nova imena. Sumnja se da su ta četiri imena izbrisana sa originalne liste iz 2010. godine, na intervenciju jednog ministra.

  AP navodi, pozivajući se na neimenovane sudske izvore, da je reč o imenima četiri rođaka jednog bivšeg ministra, čije ime nije navedeno. Bivši ministar odbrane Jorgos Papakonstantinou poriče da je on menjao sadržaj liste.

  Grčka agencija ANA piše da su četiri imena, od kojih je jedno povezano sa neimenovanim bivšim ministrom preko sada preminule osobe, predstavljaju jedinu razliku između prvog i novog spiska.

  Spisak iz 2010, koji je vladi Grčke predala predsednica MMF-a Kristin Lagard, tadašnja ministarka finansija Francuske, sadržao je imena preko 2.000 pojedinaca, klijenata banke HSBC u Švajcarskoj.

  Tužioci, koji na osnovu ovog spiska treba da ispitaju navode o utaji poreza, od Francuske su ranije ovog meseca ponovo zatražili original, jer su smatrali da su podaci na prvobitnom spisku promenjeni, a novi primerak je stigao u Atinu prošle nedelje.

  Primerak novog spiska prosleđen je Vrhovnom sudu, a zatim Ministarstvu pravde, koje će ga, nakon što ga pregleda, dostaviti parlamentarnoj istražnoj komisiji, javila je ANA.

  Prvobitni spisak je bio u posedu sada bivših ministara finansija Papakonstantinua i Evangelosa Venizelosa.

  Odmah nakon što su se pojavili navodi o tome da je prvobitna lista od pre dve godine menjana, Papakonstantinu je u pisanom saopštenju negirao da je u tome imao udela i da je na bilo koji način povezan sa bankovnim računima u inostranstvu.

  „Lagardin spisak“ izazvao je velike polemike u Grčkoj otkako je objavljen u atinskom časopisu „Hot doc“ u oktobru. Iza najvećeg računa od 550 miliona evra, prema pisanju grčkih medija, nalazi se ime Margaret Papandreu, majke bivšeg premijera Grčke Jorgosa Papandreua

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE