Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Besplatne akcije od sledeće godine više neće biti tako besplatne

    Prodaja besplatnih akcija posle 31. decembra 2012. godine verovatno više neće biti besplatna, odnosno klijent će samostalno snositi troškove provizija brokera, Berze, Centralnog registra i banke. Brokeri kažu da to predviđaju naši propisi, a to bi, kako kažu, mogao da promeni jedino neki „lex specialis“.

    Kako piše Politika, u JP PTT Srbija od 4.820.000 građana koliko ih je ostvarilo pravo na besplatne akcije (po pet akcija NISa i jedna aerodroma „Nikola Tesla“) do sada ih je manje od polovine – 2.367.300 na šalterima pošta u Srbiji zaključilo ugovore o prodaji.

    Ipak, treba reći da troškovi prilikom buduće prodaje akcija, ukoliko period besplatne prodaje ne bude produžen, neće biti veliki.

    Kako objašnjava Nenad Gujaničić, broker investicione kompanije „Sinteza invest“, standardna provizija po brokerskim kućama za male akcionare iznosi jedan odsto. Provizije berze su 0,1 odsto, Centralnog registra takođe 0,1 odsto, a banaka od 0,2 do 0,5 procenata.

    Od kada su građanima podeljene besplatne akcije, njihova vrednost se stalno menjala. Prve akcije koje su građani dobili bile su od Naftne industrije Srbije.

    Početna cena ovih akcija bila je 505 dinara ali su nakon toga znatno porasle pa su u leto prošle godine stigle do istorijskog maksimuma od 865 dinara. Protekle nedelje akcije NIS-a su se kretale u rasponu od 730 do 750 dinara, što je gotovo 50 odsto više u poređenju sa početkom trgovanja avgusta 2010. godine.

    Što se tiče besplatnih akcija Aerodroma „Nikola Tesla“,one su se pojavile na tržištu u februaru 2011. godine, ali nikada nisu uspele da se domognu nivoa vrednosti sa kojeg su krenule.

    Štaviše, kako objašnjava Gujaničić, zabeležile su snažan pad vrednosti, što je posledica visoke početne vrednosti, ali i činjenice da se ova kompanija suočava sa ozbiljnim problemima u poslovanju (nemogućnost naplate potraživanja od glavnog klijenta – „Jata“).

    – Akcije se trenutno kotiraju oko 430 dinara, a startovale su u februaru prošle godine sa nivoa od 642 dinara – objašnjava on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE