Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena kubika gasa i dalje se ne zna

    Da li će, zajedno s Novom godinom, u Srbiju stići i poskupljenje prirodnog gasa ovog trenutka ne može se precizno reći, ali je sasvim sigurno da će se ta dilema otkloniti za koji dan, kad 2013. godina počne. Jer tada će neko od nadležnih morati da kaže da li će potrošači koji koriste ovaj energent kubik plaćati kao i do sada, ili za najavljenih 10 odsto više. Mada bi oni to već morali da znaju, jer obaveštenje o promeni cene moraju dobiti 15 dana pre nego što se to desi, a budući da do kraja ove godine ima još svega nekoliko dana, ta zakonska odredba svakako nije ispoštovana.

    A dilema o tome koliko će koštati kubni metar gasa od 1. januara načeta je prošle nedelje, kada se u medijima pojavila informacija o poskupljenju struje i gasa, za 12 odnosno 10 odsto. I dok su iz Elektroprivrede Srbije rekli da se poskupljenje stru­je ne očekuje pre kraja grejne sezone, kao i da se još ne zna koliki će procenat poskupljenja tražiti, jer se kakulacije još prave, iz JP „Srbijagas“ eventualnu promenu cene nisu komentarisali, osim što je generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović rekao da je cena gasa niža od tržišne i to za 12 dinara, te da će u poslednjem ovogodišnjem kvartalu kompanija, zbog toga, knjižiti gubitak od 70 miliona evra.

    Ali su zato presavili tabak i distributerima poslali obaveštenje o poskupljenju prirodnog gasa za 10 odsto od 1. januara. Potom su distributeri obavestili svoje potrošače da će za koji dan kubik plaćati više, ali da još ne znaju koliko će to iznositi. A potrošaći, izgleda, nemaju kome da šalju obaveštenja (ili su svesni da ih niko ne bi čuo), da bi trebalo da znaju cenu robe koju će trošiti kako bi odlučli da li da je troše.

    Ukoliko prirodni gas poskupi za najavljenih 10 odsto, zaista se teško može reći koliko će potrošači plaćati kubik, jer cene nisu iste i razlikuju se od distributera do distributera. Takođe, na cenu kubika se „kaleme“ i drugi troškovi – od poreza na dodatu vrednost, distributivne razlike, mernog mesta … pa on i sada košta od oko 40 dinara, pa i do 45 dinara. Naravno, najpovoljnije cene su kod onih distributera koji imaju najviše potrošača, kao što je JP „Srbijagas“, a najviše plaćaju oni potročači kojima ovaj energent distribuiraju preduzeća koja ih imaju najmanje.

    I dok u JP „Srbijagas“ ukazuju da je cena po kojoj prodaju gas ispod tržišne i da zbog toga gomilaju gubitke, kod potrošača koji koriste ovaj energent najavljeno poskupljenje, sigurno je, izazvaće negodovanje. Ne samo zbog toga što ne znaju koliko će kš{tati kubni metar, već i zato što su i sadašnji računi previsoki. Zbog toga su se mnogi odlučili da svoja domaćinstva zagrevaju nekim drugim energentom, iako se prirodni gas zove energentom budućnosti.

     
    Ana Petković

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE