Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Narušavate svoje zdravlje pod izgovorom ’Prezauzet sam!’

    Niko ne osporava da živite trista na sat i da vas u najbržim danima čak ni glad i glavobolja ne mogu opomenuti da niste jeli satima.
    Ipak, treba vas povremeno podsetiti da u takvim danima imate stotinu problema, a imaćete samo jedan kada narušite zdravlje. Ako čitate ovaj tekst, znači da ste kandidat za povremeno podsećanje koliko je važno da redovno i kvalitetno jedete, unosite tečnosti i pokrenete svoje telo, pa makar i toliko da šetate do posla.

    Ovo je mali podsetnik i spisak dnevnih navika na kojima biste mogli da poradite. Za početak. Bitno je početi..

     “Imao sam dug dan i mnogo sam umoran da bih sad još i radio vežbe!“
    Fizička aktivnost će vam upravo dati dodatnu snagu, oraspoložiće vas, ojačaće vam imunitet. Morate vežbati par pola sata tri puta nedeljno.

    „Nemam vremena da spavam. Posla je toliko!“
    I sami znate koliko je san važan. Nema tog projekta i posla na svetu koji vam može oporaviti telo, pojačati memoriju, doneti nove ideje i mogućnost da učite kao što može san. Nikada i ničim ne zamenjujte spavanje. Platićete visoku cenu.

     Nemate vodu sa sobom.
    Potrudite se da na svom radnom stolu uvek imate vode. Tu je uvek šolja kafe. A voda? Voda vam štiti zdravlje. Kafa ne baš.

    „Nemam vremena da jedem. Uzeću bombonu ili čokoladu da utolim glad.“
    Slatkiši i brzi šećeri vam ne mogu biti prijatelji. Najnovija istraživanja dokazuju da ovi šećeri utiču na povećanje depresije, umora a i moraćete da se borite sa viškom kilograma.

    Dobili ste povišicu i sada možete jesti napolju. Opuštenije.
    Važno je da redovno jedete, ali je jednako važno šta je to što pojedete. Možda sebi možete da priuštite da jedete van kuće, ali izbegavajte. Pravilo: jedite obroke koje ste sami pripremili. Ako već morate da jedete po restoranima, insistirajte na zdravim porcijama.

    Posle napornog dana volite da se opustite uz čašu vina.
    To je ok, ali ne redovno. Pronađite druge načine relaksacije (šetnja, ukrštene reči, čitanje, joga…). Svakovečernje vino vas ne opušta na duge staze. Sutradan ste umorniji.

    Niste vešti u kuhinji i oslanjate se na meso i sir.

    Šta je zajedničko hamburgeru, pici i sendviču? Meso i sir. Najbrže i najlakše za spremiti. Okrenite se svežem voću i povrću. Traže isto veštine za pripremu kao i meso i sir.

    Tražite pomoć od kafe i energetskih pića.
    Oba u sebi imaju kofeina koji može izazvati zavisnost, ali i glavobolje, anksioznost, nervozu, drhtavicu, insominju i depresiju. Treba li vam tako nešto u životu?

    Zamrzivač vam je pun zamrznute brze hrane.
    Jeste brza i laka za sprmanje, ali je i puna natrijuma. Treba vam natrijum, ali ne u tim količinama. Ovoj hrani koja nema hranljivu vrednost natrijum daje samo ukus. Dobar ukus. Da li vam trebaju problemi sa srcem?
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE