Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Apoteke: Tendenciozne tvrdnje DRI

    Radna grupa državnih apoteka Srbije saopštila je da su tvrdnje državnog revizora u vezi sa radom državnih apoteka, tendenciozne i neistinite.

    Ocene Državne revizorske institucije su, smatraju apotekari, zasnovane na pogrešnom tumačenju primene Zakona o javnim nabavkama.

    Sve državne apoteke stoje na stanovištu da su u potpunosti postupale u skladu sa pozitivnim propisima, na šta je revizorima ukazivano i što im je dokumentovano u postupku revizije, navodi se u saopštenju.

    Navodi se da sama činjenica da su sve državne apoteke tumačile i primenjivale Zakon o javnim nabavkama na istovetan način pokazuje potpuno odusustvo namere nezakonitog rada.

    „Smatramo da je, između ostalog, dužnost Državne revizorske institucije da nadležnim državnim organima predloži da se sistemski jasno i nedvosmisleno uredi i pitanje nabavki lekova u državnim apotekama, a ne da senzacionalistički iznosi tvrdnju da je nezakonito potrošeno 33 milijardi dinara“, navela je Radna grupa državnih apoteka.

    To je, kaže se u saopšenju, iznos koji je čak veći i od ukupne vrednosti izdatih i fakturisanih lekova na recept, a na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u 2011.godini.

    Državna revizorska institucija je juče objavila izveštaj o kontroli poslovanja budžetskih korisnika u 2011. godini u kojem je navedeno da je najviše nepravilnosti uočila u postupcima javnih nabavki, od kojih više od dve trećine čine nezakonite nabavke lekova.

    Na izveštaj revizora reagovao je i Republički fond za zdravstveno osiguranje u kom navode da zakon obavezuje apoteke da lekove nabavljaju u skladu sa propisima, ali da posao Fonda nije da utvrdjuje zbog čega one to nisu učinile.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE