Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravo na refundaciju troškova pregleda teško ostvarivo

  Tek poneki pacijent u Srbiji zatraži i uspe iz kase zdravstvenog osiguranja da naplati troškove pregleda koje je uradio kod privatnika, jer u državnim zdravstvenim ustanovama nije mogao da bude zbrinut u propisanom roku. „Na papiru“ svako ko na pregled, dijagnostiku ili analize mora da čeka duže od 30 dana, ima pravo da ode kod privatnika, i da kasnije naplati troškove od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. U praksi se, međutim, to pravo teško ostvaruje, jer zdravstvene ustanove izbegavaju da izdaju potvrdu da nisu mogle da prime pacijenta u zakonskom roku. A, bez te potvrde, nema ni vraćanja para.

  Tako su od početka ove godine zahtev za refundaciju troškova lečenja podnela svega 764 osiguranika. To ne znači da samo toliko pacijenata nije zbrinuto u zakonskom roku, jer se, recimo, i „najobičniji“ ultrazvuk abdomena, u mnogim domovima zdravlja čeka duže od 30 dana. Pacijenti, izgleda, ipak, strpljivo čekaju svoj red, a i ako odluče da odu kod privatnika, ili ne traže nadoknadu troškova od RFZO, ili od takvog zahteva odustaju nemoćni da prikupe dokumentaciju.

  – Do 17. decembra stiglo je ukupno 766 zahteva za refundaciju od 764 osiguranika – rečeno je u RFZO. Najviše – 423 zahteva podneto je filijali u Užicu, zatim 298 u Šapcu, a osam filijala je primilo između jednog i 15 zahteva.

  U Beogradu je, recimo, primljen samo jedan zahtev za refundaciju troškova pregleda koji nije mogao da bude obavljen u roku od 30 dana!? A, samo ultrazvuk štitne žlezde se u mnogim zdravstvenim ustanovama u glavnom gradu zakazuje na dva-tri meseca, kao i ultrazvuk srca. Na specijalistički pregled kod endokrinologa, takođe se, najčešće, čeka duže nego što je dozvoljeno.

  – Najviše zahteva ove godine podneto je za povraćaj troškova eho abdomena – 224 – kažu u RFZO. – Zatim, 86 za kolor dopler krvnih sudova vrata, 57 za ultrasonografiju abdomena, 51 za ultrazvuk štitaste žlezde, 35 za ultrazvuk abdomena… Pacijentima je za troškove pregleda koje zdravstvene ustanove nisu mogle da pruže u roku od 30 dana od početka godine vraćeno 1,01 milion dinara.

  Nadoknadu troškova pacijenti mogu da traže samo za prvi pregled, a ne i za kontrolu, i to pod uslovom da se ne radi o pregledu za koji postoje zvanične liste čekanja, kao za skener ili magnetnu rezonancu.

  – Koliko je ovaj kraj siromašan vidi se i po tome što naši pacijenti traže da im se nadoknade i troškovi leka koji košta 100 dinara, koji, eventualno nismo imali tokom bolničkog lečenja – kaže dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice. – Možda smo mi i izdali najviše potvrda za refundaciju troškova, ali sigurno nismo najgori, jednostavno za ono što ne možemo da uradimo pošteno izdamo potvrdu pacijentu.

  Duplo manje ispalata nego lane

  Iako su ove godine podneta samo 73 zahteva za refundaciju troškova manje nego lane, pacijentima je iz kase zdravstvenog osiguranja vraćeno duplo manje novca nego prošle godine. Naime, lane je po 839 zahteva isplaćeno ukupno 2,09 miliona dinara. Razlikuje se i struktura zahteva, jer prošle godine je najviše zahteva podneto za nadoknadu troškova mamografije, a ove godine – nijedan. Lane je, takođe, podneto i 29 zahteva za povraćaj novca za troškove kolonoskopije rađene kod privatnika, dok ove godine zahteva zbog te vrste pregleda nije bilo.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE