Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikati za dokapitalizaciju Galenike

  Predstavnici sindikata u Galenici zalažu se za dokapitalizaciju te fabrike lekova, navodeći da bi otpremnine za dobrovoljni socijalni program trebalo da budu veće od 300 evra po godini, ukoliko se očekuje da na taj način bude rešeno pitanje viška zaposlenih.

  „Budući da pronalaženje strateškog partnera otvara mogućnost za bilo koju vrstu vlasničke transformacije, smatramo da je dokapitalizacija najbolje rešenje“, naveo je za Tanjug predsednik sindikata Nezavisnost Galenika Zoran Pantelić.

  Prema njegovom mišljenju, bilo bi mudro da država proda, na primer, 30 odsto kapitala Galenike i taj novac uloži u oporavak fabrike, nabavku sirovina, opreme i kupovinu licenci.

  Za godinu-dve dana Galenika bi, ocenjuje Pantelić, „stala na noge“, postala visoko profitalna za državu i vredela bar duplo više, a problem viška zaposlenih mogao bi da se reši dobrovoljnim socijalnim programom.

  Pantelić je, istovremeno, upozorio da ozbiljna procena o tome koliki je višak zaposlenih u Galenici još nije napravljena.

  „Što se tiče ponude za dobrovoljni odlazak, praksa je da se nudi 300 evra po godini staža. Bojim se da će to odgovarati samo ljudima koji imaju godinu dana, eventualno dve po penzije“, ocenio je on.

  Kako je Pantelić dodao, da bi se javio veći broj ljudi, kojima je do penzije ostalo pet, šest ili sedam godina iznos otpremnine mora biti veći, odnosno uslovi dobrovoljnog socijalnog programa povoljniji.

  Pored kanadske kompanije Valeant, o čijoj su zainteresovanosti za Galeniku pisali mediji, Pantelić je kazao da im je u Ministarstvu finansija i privrede rečeno da je za tu fabriku lekova zainteresovana i jedna nemačka kompanija.

  „Pokušali smo da to proverimo i mi nemamo takva saznanja. Meni se čini da drugi ne postoji“, istakao je Pantelić, dok u Samostalnom Sindikatu Galenike navode da su predstavnici Valeanta već sredinom decembra posetili Galeniku.

  Predsednica te sindikalne organizacije Tamara Lalić je takođe protiv privatizacije Galenike i smatra da se ona eventualno može dokapitalizovati.

  „Sa dokapitalizacijom, iz sopstvenih resursa, možemo nastaviti da proizvodimo i obezbeđujemo građanima jeftine i zdrave lekove“, navela je ona za Tanjug, ukazavši da bi radnici za dobrovoljni odlazak iz Galenike trebalo da dobiju 300 evra po godini staža.

  Što se tiče tehnološkog viška i otpremnine po tom osnovu, u razgovorima sa Ministarstvom finansija i privrede nije bilo reči, tvrdi Tamara Lalić, koja očekuje da se broj zaposlenih smanji dobrovoljnim socijalnim programom.

  Odluka o tome koje mere za rešavanje viška zaposlenih u Galenici mogu dati najbolje efekte zavisiće od programa za rešavanje viška zaposlenih koji ta fabrika bude dostavila Ministarstvu rada i Ministarstvu finansija i privrede.

  Kako navode u Ministarstvu rada, da bi se realizovao deo zaključka Vlade Srbije koji se odnosi na rešavanje viškova zaposlenih u Galenici, potrebno je da to privredno društvo nadležnim ministarstvima dostavi program za rešavanje „prekobrojnih“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE