Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekonstrukcija KCS krajem sledeće godine

    Radovi na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije počeće krajem naredne godine, a osim postojeće kule gde se nalazi Poliklinika, gradiće se još jedna za koju tek treba da se pribave sredstva, saopštio je v.d. direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić.

    Prema Ristićevim rečima, novca za rekonstrukciju postojeće kule ima, ali nema sredstava za neophodnu tehniku, monitore, respiratore. Za te svrhe neophodno je izdvojiti još 200 miliona evra, kao i novac za izgradnju nove kule.

    “Rekonstrukcijom je predviđeno da se u kuli KCS nalazi 500 kreveta, što neće biti dovoljno da zadovolji potrebe svih medicinskih službi, a pre svega službi Urgentnog centra, tako da je neminovno da se zida i druga kula“, rekao je Ristić.

    Za razliku od mnogih zdravstvenih ustanova koje grcaju u dugovima, prof. Miljko Ristić je rekao da bi KCS sredinom februara naredne godine biti u plusu od oko desetak miliona evra.

    V.d. direktora KCS-a poručio je da će prioriteti ove zdravstvene ustanove u narednoj godini biti transplantacije srca, bubrega i jetre, da je to ogroman posao koji zahteva organizaciju velikog broja ljudi. Ostvarena je saradnja sa ustanovama u Zagrebu, Londonu i Parizu koje se bave transplatacijama ovih organa i lekari iz Kliničkog centra idu na edukaciju u ove centre.

    Ristić je kao veliki problem istakao liste čekanja, a najduže su one za operacije katarakte.

    Kako kaže, godišnje u Srbiji potrebno da se uradi oko 10.000 operacija katarakte, a da se u Klinici za očne bolesti uradi skoro polovina.

    “Problem sa listama čekanja na operacije katarakte je državni problem i može se rešiti samo angažovanjem kapaciteta i u drugim gradovima“, smatra v.d. direktora Kliničkog centra.

    Problem su i preduge liste čekanja za magnetnu rezonancu, za koju nije ispunjena planirana norma za ovu godinu. Razlozi za to su građevinski radovi, a drugi je finansijske prirode i to što nema dovoljno materijala koji se koristi za magnetnu rezonancu.

    “Njima je odobren materijal za samo tri radna dana u nedelji, a direktor ovog centra, profesor Vlada Obradović tražio je dodatna sredstva da magnetna rezonanca može da radi četiri dana u nedelji. Optimalno je da se radi pet dana u nedelji“, naglasio je Ristić.

    Direktor Kliničkog centra ističe da analize pokazuju da su klinike i centri ispunili plan za ovu godinu, a da je, kako kaže, „frapantno koliko su podbacili ambulantno-poliklinički pregledi“.

    „Od 30 ustanova, 13 nije ispunilo predviđen plan koji su sami postavili 2011. godine za 2012. godinu. Obavljeno je oko 50.000 pregleda manje za sve grane medicine u KCS nego što su planom predvideli njihovi rukovodioci“, naveo je Ristić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE