Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sunoko će nastaviti sa investiranjem u svoje fabrike

    Kompanija Sunoko, koja posluje u sastavu MK Group, najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera, završio je preradu šećerne repe i proizveo više od 220 hiljada tona šećera, pri čemu je prerađeno 1.455.000 tona šećerne repe sa blizu 38.000 hektara. U proteklih deset godina Sunoko je uložio oko 110 miliona evra u šećerane, a u planu su i nove investicije od oko 20 miliona evra.

    – Izazovi, posvećenost poslu i neumoran rad svih zaposlenih, doprineo je da kompanija Sunoko odgovori izazovima ne samo u ovoj godini, već i tokom prethodnog veka. Sunoko je uspeo da od „kraljice ratarskih kultura“ šećerne repe, stvori unosan, predvidljiv, visokoorganizovan i planiran biznis. O tome u prilog govori da je ove godine Sunoko u sve tri fabrike proizveo rekordnih 220 hiljada tona šećera – izjavio je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe, dodajući da je za 10 godina uloženo oko 110 miliona evra u šećerane, a da su u planu nove investicije od oko 20 miliona evra, kako bi došli do pozicije da Sunoko bude lider u Evropi po efikasnosti.

    Sunoko je tokom 2012. godine investirao oko 9,4 miliona evra u svoje fabrike. Investicije su bile orijentisane ka povećanju kapaciteta prerade, smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine. Takođe, u fabriku šećera u Vrbasu u 2012. godini uloženo je 2,3 miliona evra, od čega je pola miliona utrošeno za izgradnju uređaja za prečišćavanje dimnih gasova iz kotlova, dok je u fabrici u Pećincima investirano devet miliona evra za izgradnju parne sušare repinog rezanca.

    – Sunoko je već najefikasniji proizvođač šećera u Evropi, a daleko je bolji od drugih u Srbiji. Zahvaljujući dobrim strateškim planovima i poznavanju tržišta, uspeo je da kapitalizuje povoljne prilike, što je značajno doprinelo rastu proizvodnje i izvoza. Sunoko, u čijem sastavu rade tri šećerane, među kojima i ova u Vrbasu, u Evropsku uniju godišnje izveze oko 90 hiljada tona šećera, a između 20 – 50 hiljada tona izvozi se na tržište drugih zemalja, pre svega zemalja Cefta – istakao je Kostić, dodajući da ujedinjenjem Evrope, ulaskom Srbije u jedinstveno evropsko tržište, skidanjem kvota u okviru EU, Sunoko može da se dodatno razvije i to dva ili tri puta.

    U 2012. godini za potrebe kompanije Sunoko zasejano je blizu 38 hiljada hektara šećerne repe, od čega oko 19 hiljada hektara za sirovinsko područje fabrike šećera u Vrbasu, više od 11 hiljada za fabriku šećera u Pećincima i osam hiljada hektara za fabriku u Kovačici.

    Isplata šećerne repe je završena i pre ugovorenog roka za većinu proizvođača. U toku je i ugovaranje setve za 2013. godinu i ponuđena cena za šećernu repu je 40 evra. Važno je istaći da je Sunoko spreman da avansima i na drugi način pomogne proizvođačima šećerne repe i ublaži posledice katastrofalne suše koja je zadesila naš region.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE